https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-souhlas-s-prodlouzenim-tezby-v-biline-je-nezakonny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Souhlas s prodloužením těžby v Bílině je nezákonný

2.8.2019 00:12 (ČTK)
Ekologická organizace Greenpeace považuje souhlas ministerstva životního prostředí s prodloužením těžby uhlí v povrchovém dole Bílina do roku 2035 za nezákonný. / Ilustrační foto
Ekologická organizace Greenpeace považuje souhlas ministerstva životního prostředí s prodloužením těžby uhlí v povrchovém dole Bílina do roku 2035 za nezákonný. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ekologická organizace Greenpeace považuje souhlas ministerstva životního prostředí (MŽP) s prodloužením těžby uhlí v povrchovém dole Bílina do roku 2035 za nezákonný. Po ministru Richardu Brabcovi (ANO) požaduje zrušení souhlasu. Greenpeace to uvedlo ve včerejší tiskové zprávě. Ministerstvo na začátku týdne vydalo kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA), společnost Severočeské doly ale musí splnit 31 podmínek. Kladný posudek EIA ještě není povolením těžby, to musí udělit až příslušný báňský úřad. Podnětem k zahájení přezkumného řízení stanoviska EIA se bude zabývat rozkladová komise, napsalo v reakci novinářům ministerstvo.
 

Podle Greenpeace má stanovisko závažné nedostatky a nezhodnocuje dostatečně vliv těžby a spalování uhlí na klima. "Navíc je souhlas s rozšiřováním a prodlužováním těžby v přímém rozporu s mezinárodními závazky České republiky vyplývajícími z pařížské klimatické dohody. Z těchto důvodů pokládá Greenpeace rozhodnutí za nezákonné," uvedla organizace. Brabec by tak podle ní měl rozhodnutí úředníků ministerstva zrušit. Má 30 dní, aby se k podanému podnětu vyjádřil a sdělil, zda zahájí přezkumné řízení.

"Podnět k zahájení přezkumného řízení stanoviska EIA k prodloužení těžby hnědého uhlí na lomu Bílina bude standardním způsobem vyřízen, bude se jím zabývat rozkladová komise. Ta ministrovi životního prostředí (tedy druhoinstančnímu orgánu) následně navrhne příslušný způsob vyřízení podnětu," uvedl Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva. "Vzhledem k této skutečnosti se v tuto chvíli nemůžeme k podnětu blíže vyjádřit," dodal.

"Přijde nám absurdní, že v situaci, kdy české lesy a pole decimuje vedro a sucho vyvolané klimatickou krizí a vědci hovoří o nutnosti bezodkladně začít snižovat emise skleníkových plynů, se v České republice byť jen uvažuje o dalším rozšiřování a prodlužování těžby uhlí. Navíc v situaci, kdy ministr Brabec představuje uhelnou komisi, která má - alespoň podle jeho dosavadních vyjádření - útlum těžby a spalování uhlí naplánovat," uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

V současné době je těžba v dole povolena do roku 2030. Ministerstvo uvedlo, že díky změně postupů a technologií v aktuálním záměru bude mít těžba i přes její prodloužení o pět let postupně nižší dopady na životní prostředí a veřejné zdraví oproti současnému stavu.

Severočeské doly, jimž doly Bílina patří, budou muset kvůli snížení hluku a prachu vybudovat například valy a vysázet zeleň, prašnost má snížit i nový pohon pásových dopravníků. Firma bude také muset do roku 2022 snížit množství prachu v ovzduší o devět tun ročně proti současnému stavu, a to nad rámec plánovaných protiprašných opatření.

K projednávání vlivů další těžby v Bílině na životní prostředí dostalo ministerstvo 4200 připomínek od veřejnosti. Podle ministerstva byla většina z nich podobná. Nesouhlasily obecně s vytěžením a následným spálením uhlí kvůli emisím skleníkových plynů a požadovaly posouzení spalování uhlí (nejenom vytěžení) ve vztahu ke klimatu.

Těžbu povoluje báňský úřad, který by se v případném řízení o povolení hornické činnosti musel vypořádat s dalšími zákonnými požadavky, včetně námitek obcí, vlastnickými vztahy k pozemkům, s dalšími stanovisky a vyjádřeními například od vodoprávního úřadu, orgánu ochrany ovzduší a krajské hygienické stanice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist