https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-sr-na-slovensku-dychame-toxicky-prach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace SR: Na Slovensku dýcháme toxický prach

30.10.2003 13:52 | PRAHA/BRATISLAVA (EkoList)
Slovenská pobočka organizace Greenpeace prezentovala výsledky evropské studie, která mapuje toxickou kontaminaci prachových nečistot. Vědci v rámci výzkumu analyzovali vzorky prachu z domácností, dětských center a škol v Německu, Francii, Itálii a na Slovensku.
 

Analýza v nezávislých laboratořích prokázala v prachových nečistotách přítomnost nebezpečných chemikálií jako jsou ftaláty, bromové chemikálie, chlorované parafíny, alkyfenoly a organické sloučeniny cínu. Všechny detekované látky patří do skupiny nebezpečných chemikálií, které jsou známé negativním působením na lidský organismus, narušují hormonální a reprodukční systém člověka a mohou způsobovat rakovinu.

Vzorky prachu ze Slovenska byly analyzovány na přítomnost tří skupin chemických látek: ftalátů, které poškozují reprodukční systém a používají se v PVC a v kosmetice jakou součást parfémů, dále pak chlorovaných parafínů, které mohou způsobovat rakovinu a používají se v barvách a umělých hmotách, a přítomnost alkyfenolů, které narušují funkci hormonů a používají se v kosmetice a hygienických výrobcích.

„Analýza prachu na Slovensku potvrdila výskyt všech třech testovaných skupin chemických látek. Nejhůř jsme dopadli v obsahu ftalátů, kde jeden z vzorků obsahoval druhou nejvyšší koncentraci nebezpečného ftalátu DEHP. V porovnaní s jinými zeměmi vykazovaly slovenské vzorky rovněž vyšší koncentrace chlorovaných parafínů,“ konstatoval Mgr. Martin Hojsík, koordinátor toxické a genetické kampaně Greenpeace SR.

„Je důležité, aby legislativa Evropské unie dokázala zareagovat na výsledky studií, které poukazují na toxickou kontaminaci našeho domácího prostředí. Pokud má být připravovaná legislatíva Unie efektivní, je nevyhnutelné, aby vlády evropských států jednaly a zabránily používání nebezpečných látek ve výrobcích bežné spotřeby. Slovensko musí podpořit přijetí takové legislativy v rámci Unie, která dokáže efektivne chránit zdraví obyvatel a životní prostředí. Rozhodovat o evropské chemické politice budeme po vstupu Slovenské republiky do EU v roce 2004,“ dodal Hojsík.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist