https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-sujb-selhal-ve-svych-povinnostech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: SÚJB selhal ve svých povinnostech

13.12.2001 13:45 | PRAHA (EkoList)
Před pondělním oznámením vítěze privatizace ČEZu, jímž by se mohla stát francouzská společnost Electricité de France, dnes hnutí Greenpeace v Praze a v Paříži opětovně upozornilo na případ chybné opravy svaru potrubí, kvůli němuž před rokem a půl podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Obává se totiž, že po privatizaci už by se nemusela najít vůle tento případ dořešit.
 

„V Evropě neexistuje nezávislý orgán, který by mohl provádět kontroly takovýchto případů,“ řekl na tiskové konferenci Jiří Tutter, ředitel české pobočky Greenpeace. Případ podle Greenpeace stále není dořešený, protože Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚBJ) při vyšetřování a možné nápravě situace ve svých povinnostech selhal. Navíc je dle hnutí velmi pravděpodobné, že při vyšetřování případu byla policie navedena na falešnou stopu, neboť se zřejmě zabývala potrubím jiným.

O tom, že v roce 1994 při montáži primárního okruhu na prvním bloku jaderné elektrárny Temelín bylo potrubí přivádějící chladicí kapalinu přivařeno k reaktoru vzhůru nohama, informoval Greenpeace loni v létě očitý svědek. Protože tuto chybu nebylo možné napravit v souladu s technickými předpisy, rozhodli se dle hnutí odpovědní pracovníci všechno utajit. Potrubí bylo odříznuto a přivařeno znovu, tentokrát ve správné poloze.

„Konzultovali jsme případ nejprve s německými, rakouskými a ruskými odborníky, kteří nám potvrdili, že dvojité tepelné zpracování může materiál potrubí narušit, což je pro provoz nebezpečné,“ uvedl Tutter.

Vzápětí podalo hnutí Greenpeace trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z obecného ohrožení. ČEZ reagoval žalobou na Greenpeace pro poškození dobrého jména s nárokem na pětimilionové odškodné a podal trestní oznámení na ředitele organizace pro šíření poplašné zprávy.

Loni v prosinci nařídil SÚJB hloubkovou inspekci, kdy byl telefonicky vyslechnut i svědek, jehož výpověď inspektor shledal věrohodnou. Proto požádalo Greenpeace soud, aby byli vyšetřující inspektoři k soudnímu procesu předvolání jako svědci. V den soudu společnost ČEZ svoji žalobu bez udání důvodu stáhla.

„V současné době SÚJB zatajuje výsledky svého šetření, odmítá zveřejnit protokol i jeho evidenční číslo,“ zdůraznil Tutter a dodal, že je velmi pravděpodobné, že SÚJB rok a půl jednal v rozporu se zákonem, když povoloval štěpné pokusy i přesto, že montážní práce na prvním okruhu neprobíhaly v souladu s technologickými předpisy.

„Zbývá už jen apelovat na vládu,“ shrnul situaci ředitel Greenpeace a potvrdil, že se k tomu jeho organizace již chystá. Na otázku Ekolistu, zda organizace podnikne také nějaké kroky proti jednání SÚJB, které Greenpeace považuje za protiprávní, odpověděl, že se zatím jedná pouze o domněnky o nezákonnosti postupu zmíněné instituce a tudíž se Greenpeace zatím do této věci zasahovat nechystá.

Nyní provádí Okresní úřad vyšetřování v Českých Budějovicích přešetření a Greenpeace požádalo o prověření dalších možných trestných činů.


reklama

 
Petra Kušková, jst

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist