https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-tlaci-na-vstup-cr-do-velrybarske-komise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřGreenpeace tlačí na vstup ČR do velrybářské komise

15.6.2004 17:13 | PRAHA (EkoList)
Velrybou pod Karlovým mostem v Praze a průvodem k Poslanecké sněmovně se dnes dopoledne Greenpeace snažil přimět české politiky k co nejrychlejšímu projednání přistoupení ČR k Mezinárodní velrybářské komisi (IWC). V ní by ČR měla hlasovat proti komerčnímu lovu velryb. Výzvu Greenpeace podpořilo 24 000 lidí. Jejich podpisy Greenpeace na závěr nechal zákonodárcům v budově sněmovny.
 

Vláda s přistoupením k Úmluvě o regulaci velrybářství souhlasila na konci dubna a doporučila i prezidentovi, aby přistoupení ratifikoval. S vládním návrhem už souhlasily dva senátní výbory. Pokud chce Česká republika stihnout nejbližší zasedání IWC, které se v italském Sorrentu koná v červnu a červenci, museli by poslanci a senátoři vládní návrh na přistoupení k Úmluvě o regulaci velrybářství projednat ve zkrácené proceduře.

Podle Marka Tomina, poradce Greenpeace pro otázky ochrany velryb, se ovšem zdá, že poslanci kvůli tlaku japonského velvyslance zkrácené řízení nenavrhnou. V takovém případě by se o velrybách jednalo znovu až na po prázdninách.

"Čekat až na podzim je nesmysl, velryby potřebují náš hlas již nyní," řekl dnes novinářům Tomin. "Na letošním zasedání se například bude hlasovat o budoucnosti chráněné oblasti pro velryby ve vodách kolem Antarktidy. Japonsko navíc na stůl dává několik návrhů, které směřují přímo k obnovení komerčního lovu velryb," zdůraznil Tomin.

Happening začal po 10 hodině, když po Vltavě pod Karlovým mostem začala kroužit velryba. Za chvíli ji aktivisté vytáhli na břeh a ve štrůdlu se vydali na pochod ulicemi. Za rytmického dunění bubnu se průvod pomalu sunul Kampou, Mosteckou ulicí a Malostranským náměstím ke sněmovně. Několika řidičům nevydržely nervy a pokoušeli se najížděním na demonstranty průvodem projet. Naopak někteří turisté byli nadšeni a s pokřikem "Save the whales!" aktivistům tleskali.

Velryba se na Vltavě objevila po 10 hodině ...
... namířila si to ke Karlovu mostu ...
... k novinářům ...
... a detail na závěr plavby.
Aktivisté Greenpeace se mezitím připravovali na průvod, ...
... který po vytažení velryby na břeh prošel přes Kampu ...
... kolem Mostecké věže ...
... k Poslanecké sněmovně.
K sněmovně průvod dovedl Marek Tomin, poradce Greenpeace v otázkách velryb Při předávání podpisů ve sněmovně průvod spořádaně čekal ...
... a čekal ...
... až se nakonec po perlustraci Jiřího Tuttera, ředitele Greenpeace ČR, rozešel.
Happening, kterým chtěl Greenpeace přimět české politiky k co nejrychlejšímu vstupu ČR do Mezinárodní velrybářské komise. Praha, 15. června 2004
Foto: Jan Stejskal/EkoList

reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist