https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-usporadali-pred-delvitou-snidani-quotslepychquot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace uspořádali před Delvitou snídani "slepých"

23.11.2000 13:13 | PRAHA (EkoList)
Snídaní "slepců" chtěli dnes aktivisté Greenpeace upozornit zákazníky supermarketu Delvita na Florenci v Praze, že "nevědí, co jedí" - tedy že na výrobcích, které v Delvitě nakupují, nepoznají, zda obsahují geneticky modifikované organismy (GMO) či nikoli. "Jde nám o to, aby se Delvita v ČR zachovala jako její mateřská belgická firma Delhaize, která svým zákazníkům garantuje, že její potraviny geneticky modifikované organismy neobsahují," vysvětluje smysl dnešního happeningu Čestmír Hrdinka z Greenpeace. Podle něj má Delvita možnost ovlivnit obsah prodávaných výrobků minimálně u těch, které jsou opatřeny jejím logem (obyčejně doplněným nápisem "Lev-ně"). "Obsah těchto výrobků mohou snadno smluvně upravit," argumentuje Hrdinka.

Před Delvitou

Aktivisté Greenpeace připravují před supermarketem Delvita v Praze na Florenci "snídani slepých", kterou chtějí upozornit na to, že výrobky s obsahem GMO, které Delvita prodává, nejsou pro zákazníky zřetelně označeny. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Aktivisté Greenpeace dnes před supermarketem Delvita na Florenci posnídali s očima zavázanýma páskou s písmenem "X" - symbolem kampaně proti genetickým manipulacím. Obsluhoval je v roli číšníka herec divadla Ypsilon Petr Vacek a jejich kolegové rozdávali zákazníkům kartičky s dopisem generálnímu řediteli Delvity Dirku van den Berghemu, v němž je žádán o zastavení prodeje potravin s obsahem GMO. U kolemjdoucích měli aktivisté úspěch - kolem stolu se "slepeckou snídaní" se postupně zastavilo několik desítek lidí, neustále jich tu postávalo kolem třicítky. Kartičku se vzkazem pro ředitele Delvity si vzali téměř všichni z nich, někteří ji dokonce hned na místě podepsali.

 

"Delvita jako součást společnosti Delhaize by měla dodržovat stejný standart, jaký garantuje v Belgii," říká mluvčí českých Greenpeace Václav Vašků. Podle jeho slov Greenpeace oslovují s požadavkem zastavení prodeje potravin s GMO i ostatní prodejní řetězce. "Billa a Norma se již zavázaly, že nebudou modifikované potraviny prodávat. SPAR se vyslovil také proti jejich prodeji, nemůže však zcela vyloučit, že některé potraviny, které prodává, GMO obsahují," říká Vašků. Z výrobků, obsahujících logo řetězce (jako například zmíněné "Lev-ně" od Delvity), se podle Vašků rozhodly vyloučit GMO supermarkety Globus, Penny i SPAR.

Podle vyjádření tiskové mluvčí Delvity Karin Petrikovitsové se Delvita chystá GM potraviny z prodeje stáhnout. "Vedení naší firmy rozhodlo, že budeme postupně nahrazovat výrobky s obsahem GMO potravinami, které GMO neobsahují. Nelze to však udělat hned, je to dlouhodobější proces," řekla dnes Petrikovitsová EkoListu. Podle ní se toto rozhodnutí bude týkat nejenom výrobků "Lev-ně" s logem Delvity, ale i produktů dalších firem. Dnešní akci Greenpeace podle Petrikovitsové považuje Delvita za "přínosnou, protože umožnila našim zákazníkům vyjádřit názor na prodej potravin s GMO."


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist