https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-videem-kritizujicim-cez-podle-soudu-neporusila-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace videem kritizujícím ČEZ podle soudu neporušila zákon

28.1.2022 11:26 | PRAHA (ČTK)
Greenpeace před Vánoci 2018 vedla kampaň kritizující ČEZ za jeho přístup k výrobě elektrické energie a za využívání fosilních paliv. Spolek přetvořil video původně vyrobené pro ČEZ. Zachoval zvukovou stopu a doplnil záběry na poškozené, suché a vykácené lesy, případně na lesní požáry.
Greenpeace před Vánoci 2018 vedla kampaň kritizující ČEZ za jeho přístup k výrobě elektrické energie a za využívání fosilních paliv. Spolek přetvořil video původně vyrobené pro ČEZ. Zachoval zvukovou stopu a doplnil záběry na poškozené, suché a vykácené lesy, případně na lesní požáry.
Organizace Greenpeace neporušila zákon zveřejněním videa, které kritizovalo energetickou společnost ČEZ. Ve sporu ČEZ s Greenpeace tak pravomocně rozhodl Vrchní soud v Praze. Greenpeace o tom ČTK informovala v tiskové zprávě. Podle Greenpeace soud rozhodl, že video je parodií a vztahuje se na něj výjimka z autorských práv. ČEZ se v žalobě domáhal omluvy a zákazu šíření videa. Mluvčí společnosti Ladislav Kříž ČTK řekl, že ČEZ pravděpodobně podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
 

"Vyčkáme na písemné vyhotovení rozsudku a poté můžeme říci, jaký bude náš další postup. S největší pravděpodobností podáme dovolání k Nejvyššímu soudu ČR," řekl Kříž. Mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek rozhodnutí soudu vítá. "Jsme rádi, že se soud postavil za svobodu slova a právo na parodii," uvedl Hrábek.

Greenpeace před Vánoci 2018 vedla kampaň kritizující ČEZ za jeho přístup k výrobě elektrické energie a za využívání fosilních paliv. Spolek přetvořil video původně vyrobené pro ČEZ. Zachoval zvukovou stopu a doplnil záběry na poškozené, suché a vykácené lesy, případně na lesní požáry. Video doprovázel text, podle kterého spaliny z uhlí škodí stromům a způsobují změny klimatu.

ČEZ v únoru 2019 podal žalobu, šlo podle něj o zásah do autorských práv. Současně ČEZ podal návrh na nařízení předběžného opatření. Domáhal se toho, aby spolek odstranil video ze svých facebookových stránek a zdržel se jeho užití.

Pražské soudy návrhu původně vyhověly, Ústavní soud však předběžné opatření v dubnu 2020 zrušil. Podle něj porušovalo právo na spravedlivý proces i právo na svobodu projevu. Justice podle něj musí už při nařizování předběžného opatření pečlivě zvážit jeho nezbytnost a důvodnost. Zejména to platí v případě, kdy na jedné straně stojí údajný zásah do autorských práv, a na druhé straně zájem na informování veřejnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist