https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-vini-evropske-banky-z-podilu-na-niceni-destnych-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace viní evropské banky z podílu na ničení deštných lesů

17.1.2017 15:00 | PRAHA (ČTK)
Ekologická organizace Greenpeace dnes obvinila přední britskou bankovní společnost HSBC, že pomohla zprostředkovat půjčky v hodnotě několika miliard dolarů firmám, které produkují palmový olej a jsou kritizovány za zničení rozsáhlých ploch indonéského deštného pralesa
Ekologická organizace Greenpeace dnes obvinila přední britskou bankovní společnost HSBC, že pomohla zprostředkovat půjčky v hodnotě několika miliard dolarů firmám, které produkují palmový olej a jsou kritizovány za zničení rozsáhlých ploch indonéského deštného pralesa
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hana Svobodová / Mořské želvy
Ekologická organizace Greenpeace dnes obvinila přední britskou bankovní společnost HSBC, že pomohla zprostředkovat půjčky v hodnotě několika miliard dolarů firmám, které produkují palmový olej a jsou kritizovány za zničení rozsáhlých ploch indonéského deštného pralesa. Banka, která působí i v České republice, nařčení odmítla.
 

"Jen v uplynulých pěti letech byla HSBC členem bankovních syndikátů, které zařídily půjčky v objemu 16,3 miliardy dolarů (a k tomu téměř dvě miliardy dolarů v dluhopisech) šesti společnostem, jejichž podnikání s palmovým olejem zničilo v Indonésii rozsáhlé plochy deštných lesů, mokřadů a přirozeného životního prostředí pro orangutany," uvedla organizace Greenpeace v tiskové zprávě zaslané ČTK. "Vyšetřování Greenpeace zmiňuje i další známé evropské banky, žádná ovšem nenese tolik viny jako HSBC, vůbec největší banka v Evropě," dodala organizace.

"HSBC o sobě říká, že je respektovanou bankou s politikou udržitelnosti, která nepodporuje odlesňování. Ale když je čas podepsat smlouvu, jdou vznešené myšlenky stranou. Odlesňování způsobuje obrovské požáry, které ohrožují miliony lidí v jihovýchodní Asii a ničí naše globální klima," podotkla aktivistka Annisa Rahmawatiová z pobočky Greenpeace v jihovýchodní Asii.

HSBC v reakci uvedla, že vědomě neposkytuje služby, které by přímo podporovaly firmy na výrobu palmového oleje, jež nevyhovují její politice v otázce odlesňování. Tato politika zakazuje financovat operace, které jsou nezákonné, poškozují chráněné lesy a porušují práva dělníků a místních obyvatel, napsal list Financial Times.

Palmový olej je klíčovou složkou mnoha výrobků běžné spotřeby, jako jsou šampony, zubní pasta, zmrzlina či rybí prsty, a poptávka po něm v posledních desetiletích stoupá. Ekologičtí aktivisté upozorňují, že masivní používání palmového oleje vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobuje rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii. V poslední době se objevily kampaně za bojkot výrobků s palmovým olejem a někteří výrobci od jeho používání ustupují.

Podle organizace Greenpeace banky zaostávají za velkými mezinárodními spotřebitelskými společnostmi jako je Nestlé či Unilever v přijímání přísnějších pravidel, která by předcházela odlesňování. "Finanční sektor musí přijmout standardy velkých obchodních firem a výrobců potravin," zdůraznil aktivista Greenpeace Richard George.

Z analýzy údajů vydávaných indonéským ministerstvem životního prostředí vyplývá, že od roku 1990 bylo zničeno 31 milionů hektarů místních tropických deštných lesů, což zhruba odpovídá rozloze Německa. Indonésie už také překonala někdejší rekord Brazílie a stala se zemí s nejrychlejší mírou odlesňování, píše v tiskovém prohlášení Greenpeace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
lcm spr
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist