https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-vyzvalo-mzp-aby-chranilo-klima-ne-znecistovatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřGreenpeace vyzvalo MŽP, aby chránilo klima, ne znečišťovatele

13.6.2006 13:52 | PRAHA (EkoList/ČTK)
Ze střechy ministerstva životního prostředí dnes aktivisté organizace Greenpeace spustili transparent s výzvou, aby úřad chránil klima, nikoli znečišťovatele. Greenpeace žádá, aby ministerstvo změnilo svůj postoj k vydávání povolenek pro vypouštění emisí skleníkových plynů.
 

Nový národní plán pro období let 2008 až 2012, podle kterého se budou přidělovat povolenky jednotlivým firmám, má Česko předložit Evropské komisi do konce června. Greenpeace tvrdí, že ministerstvo materiál buď vůbec nepřipravuje, nebo ho tají. V ostatních zemích EU se přitom veřejná diskuse o množství povolenek na příští léta vede.

Greenpeace vyzvalo MŽP, aby chranilo klima, ne znečištovatele
Foto: Martin Mach/EkoList

Obchodování s povolenkami má za cíl snížit emise skleníkových plynů tím, že podniky budou motivovány k úsporám a zavádění nových technologií. Povolenky, které dostávají zdarma a které jim zbudou po ukončení ročního cyklu, mohou prodat.

S povolenkami mohou firmy obchodovat od ledna letošního roku. V loňském roce český průmysl dostal zdarma povolenky na emise 97 milionů tun oxidu uhličitého. "Dodatečně se ale ukázalo, že firmám stačilo 82 milionů. Přebývajících 15 milionů tun pak mohly firmy prodat na evropském trhu, čímž výrazně přispěly k pádu povolenek a ohrožení celého systému. Podniky přitom před dvěma lety tvrdily, že potřebují minimálně 110 milionů povolenek, a pokud je nedostanou, bude to mít katastrofální následky," řekl novinářům vedoucí klimatické kampaně Greenpace Jan Rovenský.

Podle analýzy Greenpeace vydělaly na obchodování s emisemi největší znečišťovatelé, například energetická společnost ČEZ dostala o čtyři miliony povolenek více, než činily její skutečné emise. Za průměrnou tržní cenu mohla firma loni vydělat přes tři miliardy korun, podle Greenpeace přiznala "pouze" miliardový zisk.

Greenpeace chce, aby na léta 2008 až 2012 čeští znečišťovatelé dostali povolenky pouze na 95 procent loňských skutečných emisích, tedy na 78 milionů tun.

Libor Ambrozek, ministr životního prostředí, v reakci na dnešní akci Greenpeace vyzval politiky sestavující program nové vlády, aby se důsledně věnovali problematice ochrany klimatu: „Ochrana klimatu patřila k jedné z mých hlavních priorit ve funkci ministra. Nová vláda musí navázat na práci své předchůdkyně a schválit další opatření – především ekologickou daňovou reformu," vzkázal Abrozek budoucí vládě. Podle jeho vyjádření by současná odcházející vláda neměla činit tak vážné politické rozhodnutí, jako je schválení Národního alokačního plánu.

Množství emisních povolenek, které mají být ve druhém obchodovacím období přiděleny českým podnikům, tak zřejmě Evropské komisi navrhne až nová vláda. Nebude tak dodržen termín 30. června 2006, do kdy mají jednotlivé země podat Evropské komisi návrhy Národních alokačních plánů a do kdy má také proběhnout veřejná debata. V podobné situaci je podle tiskové mluvčí MŽP Karolíny Šůlové například i Slovensko.

Nová vláda by podle Ambrozka měla zvážit všechny možnosti, včetně varianty přidělení menšího množství povolenek, než je očekávaná úroveň jejich potřeb. Tato varianta by podle Ambrozka mohla více motivovat k modernizaci ekonomiky, zvýšení její efektivity a snížení produkce emisí. Nová vláda by se také měla pokusit přesvědčit firmy, aby peníze získané z povolenek investovaly do ochrany životního prostředí.

Tomáš Chmelík, ředitel odboru změny klimatu ministerstva životního prostředí, se však v květnu v rozhovoru pro EkoList vyjádřil, že vysoký příděl povolenek nemusí znamenat vysoké emise. "Než razantně snižovat množství povolenek mi připadá lepší spíš společně s průmyslem hledat cesty jak zajistit, aby podniky získané peníze investovaly do ochrany životního prostředí, do ochrany klimatu nebo na odstraňování starých ekologických zátěží. Mám někdy pocit, že se celá debata o snižování emisí CO2 zvrhává v horování pro co nejmíň povolenek. Přitom jde o lapidární ekonomickou úvahu - má cenu investovat do snížení emisí? Buď ano (a pak se povolenky prodají), nebo ne (a pak se musejí nakupovat). V rámci ČR se na peníze získané za povolenky můžeme dívat i jako na podnikatelskou pobídku," řekl mimo jiné v rozhovoru Tomáš Chmelík a dodává, že jeho názor není oficiálním názorem MŽP. To potvrzuje Karolína Šůlová, která o postoji Tomáše Chmelíka hovořila jako o jednom z pohledů na danou problematiku.

Podle Jana Rovenského z Greenpeace je však i otázka, jak jsou zmiňované investice do ochrany životního prostředí realizovány. "To, že ČEZ investuje do nových uhelných elektráren, nechápeme jako investici do ochrany životního prostředí, byť ty elektrárny jsou účinnější. Mnohem lepší by bylo investovat například do obnovitelných zdrojů energie," říká Jan Rovenský.

Aktivisté Greenpeace dnes kvůli klimatu protestovali současně ve čtyřech zemích Evropské unie. V Německu, Holandsku a Lucembursku promítali v noci na dnešek na budovy místních uhelných elektráren slogan "Smoking kills", připomínající varování na krabičkách cigaret. Všechny uvedené země patří mezi největší evropské producenty CO2. Greenpeace dále upozornila na fakt, že emise CO2 na jednoho obyvatele České republiky jsou čtvrté nejvyšší v celé EU. Průměrný Čech podle Greenpeace přispěje každoročně k emisím oxidů uhličitého 12,5 tunami, zatímco průměrný Švýcar, Švéd, Maďar či Bulhar vypustí každoročně zhruba polovinu a průměrný Ind méně než jednu desetinu.

Aktivisté připravují spuštění transparentu z budovy MŽP
Transparent na budově MŽP Aktivisté Greenpeace v diskusi se zaměstnanci MŽP
Greenpeace Transparent Jan Rovenský z Greenpeace a tajemník ministra Dan Vondrouš
Aktivisté Greenpeace dnes ráno spustili z budovy ministerstva životního prostředí transparent s nápisem: "MŽP, chraň klima, ne znečišťovatele." Na posledním snímku Jan Rovenský z Greenpeace a tajemník ministra Daniel Vondrouš.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist