https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-zadnou-novou-ropu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: žádnou novou ropu

9.2.1998 13:38 | PRAHA (EkoList)
V situaci, kdy britská vláda podepsala Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů, je podle Greenpeace hloupostí otevírat nová ložiska fosilních paliv.
 

"Snaha otevírat nová ložiska fosilních paliv je schizofrenní," říká mluvčí českých Greenpeace Václav Vašků. Komentuje tak kampaň svých britských kolegů proti hledání a otevírání nových nalezišť ropy v Atlantiku.

Tzv. ropná kampaň Greenpeace na sebe upozornila již loni obsazením skály Rockall nedaleko irských břehů. Na skalku dopravili pouzdro pro přežití, napájené solárními články, v němž potom tři aktivisté zůstali 48 dní. Na Rockallu vyhlásili Greenpeace "globální stát" Waveland. Účelem této "okupace" byla právě snaha Velké Británie otevírat nová ložiska ropy v Atlantickém oceánu.

Kampaň pokračuje i v letošním roce. Ve čtvrtek 22. ledna se nechali dva aktivisté v podobném "solárním pouzdře" zavěsit na ropnou plošinu v Belfast Harbour. Akce měla upozornit na paradox mezi tím, že Británie přistoupila v Kjótu na konci minulého roku k dohodám o snižování emisí skleníkových plynů a zároveň se snaží v oblasti Atlantic Frontier otevírat nová ropná ložiska. "Naše poselství je jasné: žádnou novou ropu, klima už by to nevydrželo," říká jedná z aktivistek Greenpeace.

Solární pouzdro Greenpeace po konzultacích s firmou Haerland & Wolff, která plošinu provozuje, sundali z bezpečnostních důvodů. Podle zástupců firmy by tento předmět mohl narušit stabilitu ropné plošiny. Kampaň tím ale podle zástupců Greenpeace rozhodně nekončí.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist