https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gregr-chce-podporovat-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Grégr chce podporovat uhlí

23.5.2001 12:20 | PRAHA (EkoList)
Strategie posílení národohospodářského růstu, tzv. "Velký třesk", představuje podle ekologických aktivistů z Hnutí DUHA vážný ekologický problém. Podle nich na místo podpory energetické efektivnosti, obnovitelných zdrojů a dalších technologií snižující znečištění a zvyšující konkurenceschopnost průmyslu "Strategie" podporuje spotřebu domácího uhlí a elektřiny. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) však tvrdí, že počítá jak s úsporou energie, tak s využíváním obnovitelných zdrojů.

Koncepce na míru šitá dolům?

"Miroslav Grégr hraje svou oblíbenou písničku o větší spotřebu domácích zdrojů, aby našel odbytiště pro ČEZ a uhelné doly," říká Karel Polanecký z Hnutí DUHA. Podle něj "Velký třesk" sice obsahuje kapitoly o energetické efektivnosti, ale omezuje se v nich pouze na vágní věty bez konkrétních opatření. "Některé body programu jsou dokonce v přímém rozporu s deklarovanými slogany o úsporách energie," zdůrazňuje Polanecký. Mezi kritizované body patří podpora mnohokrát kritizovaného vytápění přímotopy, nebo výroba elektřiny a tepla spalováním uhlí v kogeneračních jednotkách, místo ekologicky šetrnějšího plynu nebo biomasy.

 

Tiskové oddělení MPO se brání a tvrdí, že ministerstvo jasně deklaruje podporu využívání technologií úsporných na energie. Zároveň však přiznává, že nelze uvést praktické nástroje k dosahování těchto cílů, protože se na tom teprve pracuje.

Podle informaci z tiskového oddělení MPO je u kogeneračních jednotek využití plynu nasnadě, stejně tak biomasy tam, kde jsou k tomu podmínky. "Velký třesk" však v tomto bodě mluví jasně: "...podpořit projekty budování kogeneračních jednotek na pevná paliva, zejména uhlí." K problematice přímotopů se MPO pro EkoList nevyjádřilo. Podle Karla Jecha ze Společnosti pro trvale udržitelný život je u přímotopů již dávno prokázána energetická nevýhodnost a druhotně i zvýšené zatížení životního prostředí při výrobě elektřiny v tepelných elektrárnách.

Stále jsme málo efektivní

Hnutí DUHA také upozorňuje, že česká ekonomika spotřebuje na jednotku HDP dvakrát více energie než státy Evropské unie. Tuto problematiku si zřejmě uvědomuje i ministerstvo, neboť ve "Strategii" deklaruje snížení energetické náročnosti ekonomiky. Avšak jedinou faktickou zmínkou, jak toho dosáhnout, je realizace Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie. V této souvislosti upozorňují aktivisté z Hnutí DUHA, že rozpočet zmiňovaného státního programu vláda pokrátila natolik, že se na jeho obsah v tomto roce dává méně peněz než v roce 1998, kdy program ještě neexistoval. MPO si však stojí za svým, přesto že DUHA dokonce tvrdí, že ministerstvo program bojkotuje. "Už tři roky nejmenovalo MPO své zástupce do komise, která měla program koordinovat," píše se v informačním listu Duhy.

MPO: My přece alternativy podporujeme

MPO naproti tomu tvrdí, že spolu s ministerstvem životního prostředí v souvislosti s platností zákona o hospodaření s energií připravuje další program týkající se snižování spotřeby energie a využívání obnovitelných zdrojů podle zásad trvale udržitelného rozvoje. "Nelze reálně mluvit o trvalé udržitelnosti a zároveň ve "Velkém třesku" podporovat těžbu uhlí a přímotopy," reaguje na informace MPO Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA. "Je to paradoxní, jeden program už existuje a neustále se seškrtává jeho rozpočet, tak jak to asi bude vypadat s tím dalším," dodává Kotecký.

V souvislosti s "Velkým třeskem" zveřejnilo Hnutí DUHA katalog opatření k ekologické modernizaci ekonomiky. Patří sem například ekologická daňová reforma, která by podle katalogu neměla chybět v žádné moderní strategii hospodářského rozvoje. V té Grégrově však o podobné reformě není ani zmínka.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist