https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gregr-se-postavil-za-informace-o-znecisteni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Grégr se postavil za informace o znečištění prostředí

3.10.2001 16:20 | PRAHA (EkoList)
Podporu snahám Dětí Země a jejich kampaně "Budoucnost bez jedů" o zavedení tzv. integrovaného registru znečištění vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr (ČSSD). "Ministr Grégr nám poslal dopis, kde říká, že souhlasí s otevřeným informováním o znečišťujících látkách," potvrdila dnes EkoListu tuto informaci mluvčí Dětí Země Ivona Půlkrábková.
 

"Samozřejmě souhlasím s postupem podniků, které otevřeně informují o chemických látkách, vypouštěných do ovzduší," říká v dopise, adresovaném předsedovi Dětí Země Jindřichu Petrlíkovi Miroslav Grégr. Zároveň ale připomíná, že jeho ministerstvo soukromé podniky neřídí a proto jim bez existence příslušného zákona nemůže nic přikazovat.

Zákon, který tento registr zavádí v současné době projednává Poslanecká sněmovna. "Příslušný návrh zákona "prošel" v červenci prvním čtením ve Sněmovně a předkládá ho sociálně demokratická vláda, jejímž jsem členem," říká v dopise Petrlíkovi Grégr. Z dopisu dále vyplývá, že ministr přijetí tohoto zákona podporuje. Integrovaný registr znečištění by měl být jakousi veřejně přístupnou databází, kterou by byly jednotliví znečišťovatelé povinni aktualizovat, a z níž by si každý mohl zjistit údaje o míře znečištění svého životního prostředí i o zdrojích tohoto znečištění.

Grégrův dopis je odpovědí na studii "POPs - jedy v srdci Evropy", kterou děti země předaly ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) 4. září v rámci kampaně "Budoucnost bez jedů". Studie, kterou zpracovala Evropská pracovní skupina IPEN, pojednává o stavu znečištění střední a východní Evropy tzv. perzistentními organickými látkami, jež patří mezi nejnebezpečnější znečišťující látky pro životní prostředí i lidské zdraví. Konstatuje mimo jiné, že toxické látky se do našeho prostředí dostávají v důsledku nedostatečné kontroly nakládání s nimi. ČR patří podle studie IPEN mezi země s prostředím nejvíce kontaminovaným tzv. dioxiny. "Stejnou studii jsme doručili i Svazu průmyslu a dopravy ČR a Svazu chemického průmyslu ČR, doposud však bez odezvy," dodává mluvčí Půlkrábková.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist