https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gross-zverejneni-informace-o-prevozu-paliva-bylo-protizakonne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gross: Zveřejnění informace o převozu paliva bylo protizákonné

29.4.2001 15:42 | PRAHA (ČIA)
Zveřejněním informace o převozu jaderného paliva do temelínské elektrárny byl možná porušen zákon. "Jedná se o informaci, jež má být podle mezinárodní smlouvy o fyzické ochraně jaderného materiálu utajovanou skutečností," prohlásil dnes v diskusním pořadu "Sedm čili 7 dní" ministr vnitra Stanislav Gross.
 

Ministr řekl, že transport se již několikrát uskutečnil bez povšimnutí, protože doposud probíhal tak, jak podle zákona měl. Nyní ale "ČEZ, nebo spíš Westinghouse, zvolil jinou formu přepravy než doposud, se kterou já upřímně řečeno nesouhlasím", řekl Gross. "Zatím to bylo naprosto bezproblémové a jen kvůli ekonomickým záležitostem soukromých firem vznikl pro policii obrovský bezpečnostní problém, který musíme řešit," vysvětlil Gross.

Jeho diskusní oponent, místopředseda KDU-ČSL Jaroslav Kopřiva, souhlasí s ochranou transportů a utajováním jejich trasy i s případným potrestáním toho, kdo informace prozradí. Je ale přesvědčen, že je možné komunikovat se starosty, jejichž obcemi transporty projíždějí. "Tyto transporty tady budu běžně, nesou s sebou ta či ona rizika, policie dělá to či ono," uvedl Kopřiva příklad komunikace. Domnívá se, že ne všechny informace měly stejnou míru utajení. "Myslím si, že zde do jisté míry došlo k selhání informovanosti. Už v tom, zda se převáželo či nepřeváželo nějaké ´svinstvo´. Minimálně informace, zda jde o nebezpečný materiál mohla být veřejná," řekl Kopřiva.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist