https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-amazonska-dzungle-muze-podle-ochranaru-do-40-let-zmizet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Amazonská džungle může podle ochranářů do 40 let zmizet

5.10.2007 08:21 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Amazonská příroda je kvůli ambiciózním plánům na zlepšení dopravy, komunikací a výroby energie v nebývalém ohrožení, varují ochranáři. Rozvojové plány mají posílit obchodní spoje mezi deseti ekonomickými centry na kontinentu, ale podle organizace Conservation International způsobí environmentální destrukci deštných lesů.
 

Delta Amazonky.
Delta Amazonky.
Foto: NASA

Projekty rozšíření silniční a lodní dopravy, výstavby přehrad a pokládání elektrických a komunikačních kabelů otevřou dosud nepřístupné části deštného lesa a zvýší riziko velkoplošného odlesňování, kvůli kterému by mohla celá amazonská džungle do 40 let zmizet. Tim Killeen, vědec spolupracující s Conservation International, prověřoval projekty financované mnohonárodní vládní Iniciativou pro integraci regionální infrastruktury Jižní Ameriky (IIRSA). A zjistil, že environmentální dopad jednotlivých projektů je často velmi dobře posouzen, ale chybí posouzení jejich celkového dopadu na region, uvádi Guardian.

Mezi plánovanými akcemi je například dálnice z And přes Amazonii do tropické savany Cerrado - propojení Tichého a Atlantského oceánu. "Nedostatečné předvídání celkového dopadu plánovaných investic, zejména v souvislosti se změnou klimatu a globálními trhy, přinese kombinaci tlaků, které mohou vést k environmentální destrukci," řekl podle Guardianu Tim Killeen.

Poškození ekosystémů může mít dalekosáhlé důsledky. Amazonská nížina je největší zásobárnou sladké vody na světě, okolní divoká příroda pak reguluje klima a dešťové srážky na celém kontinentu, což řídí obrovské zemědělské hospodářství. Zlepšení dopravy přes Amazonii ovšem zpřístupní některé oblasti pro těžbu dřeva a vypalování. Conservation International doporučuje vládám podporujícím IIRSA, aby se více zabývaly ekologickým dopadem projektů a podpořily udržitelnější využívání zdrojů v regionu, napsal Guardian.

Podle článku Iana Sampla v deníku Guardian ze dne 2. 10. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist