https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-americke-vraky-miri-do-britanie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Americké vraky míří do Británie

8.9.2003 10:00 | PRAHA/TEESIDE (EcoMonitor)
Flotila 13 polorozpadlých amerických lodí, těžce znečištěných azbestem, ropou a nebezpečnými PCB látkami se vydává na 7 200 kilometrů dlouhou pouť z východního pobřeží Ameriky do britského přístavu Teesside. Ochránci přírody minulý měsíc varovali, že jestliže dojde po cestě k nějakému poškození, znamenalo by to katastrofu pro životní prostředí.
 

Před sedmi lety rozhodl americký prezident Bill Clinton, že "flotila duchů" 120 vyřazených lodí nebude rozmontována sešrotována v rozvojových zemích, protože jsou příliš znečištěné nebezpečnými látkami, které by ohrozily život dělníků v loděnicích. Jenže britská obchodní firma podepsala kontrakt za 17 milionů dolarů a tak se plavidla budou demontovat v docích nedaleko Hartlepoolu. Společnost AbleUk očekává i dva téměř kompletní ropné tankery od americké vlády jako součást dohody. Podle smlouvy se AbleUK zavázala přepravit a demontovat všech 13 lodí z řeky James ve Virginii, které zde pomalu rezivěly dobrých patnáct let. Práce by měly skončit do konce listopadu za denní odměnu 1350 dolarů za každou z lodí. Plavidla jsou ve velmi špatném stavu a jediná šance aby přežila cestu přes Atlantik je vyplut dříve než nastanou podzimní bouře.

Podle amerického odborníka, který zná většinu lodí uvedených ve smlouvě, hrozí nebezpečí, že se některá rozlomí a potopí v blízkosti Teesside. Tim Mullane ze společnosti Dominion Maritime říká: "Lodi prosakují, naklánějí se a nyní kotví na mělčině v řece. Když se dostanou na volné moře, některé se definitivně začnou potápět a skvrny ropy a nebezpečných látek je budou provázet celou cestu přes Atlantik. Když dorazí do Teesside budou prosakovat více a více a budou náchylnější k rozlomení." Podle Mullana jsou dna lodí prorezivělá a mohou zcela znehodnotit řeku v kotvišti stovkami tun těžkého oleje. Přitom plavidla jsou až 60 let stará. 12-ti tunová zásobovací loď Caniesto byla vyrobena v roce 1945 a následujících padesát let sloužila na moři, včetně bojišť Korejské války.

Minulý týden napadli smlouvu nevládní organizace. Friends of the Earth upozornili, že loděnice firmy AbleUK nejsou zcela technicky vyhovující a společnost si nevyžádala povolení od místní státní správy. Mluvčí Frends of Earth řekl: "Máme obavu, že až lodě připlují, budou muset čekat než budou moci vjet do doků a to je pro řeku Tess velmi nebezpečná situace."

Podle článku Johna Vidala The Guardian 03. 09. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist