https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-balearske-ostrovy-chteji-omezit-vystavbu-na-pobrezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Baleárské ostrovy chtějí omezit výstavbu na pobřeží

13.11.2007 08:19 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Baleárské ostrovy chtějí zastavit veškerou výstavbu v nejcitlivějších oblastech pobřeží a v okolí svých hlavních měst, napsal deník Guardian. Od šedesátých let minulého století, kdy do Španělska dorazil turismus, jsou tyto oblasti poškozovány výstavbou. Toto nařízení má vejít v platnost okamžitě kvůli snaze zachránit část nejkrásnějšího pobřeží ostrovů Ibiza, Mallorca a Menorca.
 

Panoráma města Palma de Mallorca.
Panoráma města Palma de Mallorca. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Baleáry".
Foto: SuCapitanidad/Wikimedia Commons

Všechny detaily plánu ještě nebyly zveřejněny. Již je ale známo, že bude uvaleno moratorium na výstavbu na jedné z největších pláží Mallorky a v mokřadech na Ibize a u města Palma de Mallorca, kde již stavba začala. Během tohoto moratoria parlament Baleárských ostrovů předefinuje tyto oblasti na chráněné, což znamená, že zde nebude možné v budoucnu stavět. Zároveň budou probíhat vyjednávání o kompenzacích pro vlastníky půdy a developery, uvádí Guardian.

Socialistický prezident Baleárských ostrovů, Francesc Antich, uvedl: "Nesmíme zacházet špatně se svými přírodními zdroji, poškozovat pobřeží a dovolit nepřiměřený růst nemovitostí." Tento krok byl přivítán ekologickými organizacemi. María José Caballerová z Greenpeace Guardianu řekla: "Je to velmi pozitivní a velmi potřebné. Musíme si uvědomit, že ostrovy budou patřit mezi první místa, která pocítí dopad klimatických změn."

Turismus je již dlouho pro Baleárské ostrovy zásadním ekonomickým zdrojem, přináší ročně stovky tisíc návštěvníků a miliony eur. V poslední době však Španělé začali kritizovat zhoubný vliv nekontrolované výstavby na pobřeží, píše Guardian. Zároveň se začaly objevovat obavy z druhu turismu, který přitahují výškové hotely a hustě zastavěné apartmánové bloky. Ve Španělsku nyní žije odhadem jeden milion Britů, což v zemi s 45milionovou populací způsobuje velký tlak na přírodní zdroje.

Ekologičtí aktivisté varují, že třetině Španělska hrozí desertifikace, protože mnohé turistické areály - zejména golfová hřiště, která si oblíbili britští turisté - spotřebovávají příliš mnoho vody. Organizace WWF označila stovky golfových hřišť podél Středozemního moře za ekologický hazard, protože každé z nich spotřebuje ročně okolo milionu krychlových metrů vody na hektar - tedy stejné množství jako město s 12 000 obyvateli.

Turismus a jeho dopad na životní prostředí bude pravděpodobně jedním z hlavních témat voleb, které se budou konat na jaře příštího roku, napsal Guardian. Minulý týden španělská vláda iniciovala, aby byly zbourány nelegálně postavené domy, chaty a hotely na pobřeží. Podle španělských zákonů jsou pláže považované za veřejné vlastnictví a do vzdálenosti 100 metrů od pobřeží je zakázána výstavba, toto nařízení je však často překračováno.

Podle článku Paula Hamilose v deníku Guardian ze dne 8. 11. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist