https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-biopotraviny-prepravovane-letecky-mozna-prijdou-v-britanii-o-certifikat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Biopotraviny přepravované letecky možná přijdou v Británii o certifikát

30.5.2007 08:17 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Biopotraviny dopravované do Británie letadlem by mohly přijít o právo používat označení bio. Toto opatření zvažuje britská organizace Soil Association kvůli obavám, že dovoz biopotravin zvyšuje objem letecké dopravy a emisí skleníkových plynů, napsal deník Guardian.
 

Poptávka po biopotravinách v Británii pořád roste a místní zemědělci ji ani zdaleka nestačí nasytit. Například v roce 2005 dovezly supermarkety z ciziny 34 procent všech prodaných biopotravin, většinu ovšem přepravily letecky. Nárůst počtu letů ale vyvolává obavy, protože letecká doprava je považována za jednu z hlavních příčin globálního oteplování, napsal Guardian. Proto chce Soil Association změnit pravidla pro udělování značky bio.

Soil Association, která certifikuje výrobce biopotravin v Británii a zhruba dalších 30 zemích, minulý víkend oznámila, že celou záležitost je třeba vnímat komplexně. Zároveň ale uznala, že nový postup může mít negativní dopad na živobytí zemědělců. Ředitel kampaně Robin Maynard podle Guardianu řekl, že částečný, nebo úplný zákaz označování je pouze jednou ze zvažovaných možností. "Je potřeba o tom diskutovat s mnoha lidmi, než učiníme rozhodnutí, musíme si být jisti, že jsme probrali všechny aspekty," vysvětlil. "(Změny) by mohly značně ovlivnit obchodní záležitosti i živobytí mnoha lidí."

Soil Association postup konzultuje se zástupci supermarketů, biozemědělci registrovanými v Británii i v jiných zemích i například s organizací Oxfam, uvedl deník. Mezi dalšími zvažovanými návrhy je i požadavek, aby biopotraviny dopravené letecky měly na etiketě údaj o vzdálenosti, nebo požadavek kompenzování emisí uhlíku. Společnost Soil Association také sdělila, že v posledních pěti letech zaznamenala významný nárůst podílu biopotravin vyrobených v Británii.

Podle článku Robina McKie v deníku Guardian ze dne 27. 5. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist