https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-bristol-se-stal-prvnim-britskym-quotcyklo-mestemquot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

mapa uvnitřGuardian: Bristol se stal prvním britským "cyklo-městem"

24.6.2008 09:33 | PRAHA/BRISTOL (Ecomonitor)
Dvanáct britských měst a obcí dostane od vlády celkem 100 milionů liber na projekty, které mají zvýšit počet cyklistů v ulicích. Ministryně dopravy Ruth Kellyová prohlásila, že věří tomu, že se podaří "inspirovat lidi, aby nasedli na kola", píše deník Guardian.
 

Město Bristol v Británii.
Město Bristol v Británii. Podmínky zveřejnění této mapky upravuje Volná licence GNU pro dokumenty.
Foto: Morwen/Wikimedia Commons

Dvanáct britských měst a obcí dostane od vlády celkem 100 milionů liber na projekty, které mají zvýšit počet cyklistů v ulicích. Ministryně dopravy Ruth Kellyová prohlásila, že věří tomu, že se podaří "inspirovat lidi, aby nasedli na kola", píše deník Guardian.

Prvním britským "cyklo-městem" byl jmenován Bristol, kterému se za poslední tři roky podařilo počet cyklistů zdvojnásobit. Bristol dostane vládní dotaci ve výši 11,4 milionu liber (celkově za tři roky 23 milionů liber), která je určená na zbudování pouličního systému automatických půjčoven kol. Podobný model úspěšně funguje v Paříži nebo v Barceloně.

Úřady budou přesvědčovat zaměstnavatele, aby umožnili svým zaměstnancům jezdit do práce na kole. Třeba tím, že jim pořídí sprchy a skříňky na oblečení. Více než dvojnásobně by také měl vzrůst počet dětí, které projdou kurzy jízdy na kole.

Demonstračními centry pro rozvoj městské cyklistiky se vedle Bristolu stalo také dalších jedenáct měst, jako je například Blackpool, York, Cambridge nebo Chester. Připojila se tak k šesti oblastem, ve kterých projekt již běží. Je to Aylesbury, Brighton, Darlington, Derby, Exeter a Lancaster.

Podle ministryně Kellyové je plná čtvrtina každodenních jízd automobilem "kratších než dvě míle" (3,2 kilometru). "První krok k tomu, abychom obyvatele přesvědčili, že mají nechat svoje auta doma, je nabídnout jim skutečný výběr," řekla Guardianu Kellyová.

Pomoci obyvatelům britských měst vybrat si ten jejich dopravní prostředek by měly nové cyklostezky a větší nabídka jak praktických kurzů, tak informací. Podle Phillipa Darntona, ředitele organizace Cycling England, by měl projekt trvat zhruba čtyři roky.

Podle článku Allegry Strattonové v deníku The Guardian ze dne 19. června 2008



reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist