https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-britanie-pripravuje-navrat-vzacnych-operencu-po-130-letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Británie připravuje návrat vzácných opeřenců po 130 letech

4.11.2003 14:05 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ochránci se pustili do plánu navrátit nejtěžšího létajícího ptáka na světě do přírody Velké Británie. Když bude snaha o návrat dropa velkého (Otis tarda) úspěšná, objeví se opeřenec na ostrově poprvé po 130 letech.
 

Ministerstvo životního prostředí, výživy a otázek venkova (Defra) vydalo licenci na dovoz 40 mláďat dropa velkého v tomto roce a stejný počet i v následujících deseti letech do oblasti Salisbury Palin ve Wiltshire. Tato lokalita byla vybrána kvůli pláním s pokosenými loukami, na nichž se nevyužívá moderní intenzivní zemědělství, a které se jen málo změnily od roku 1870, kdy byl drop ve Velké Británii spatřen naposledy.

Kuřata budou vypěstována, pokud možno, bez kontaktu s lidmi, z vajec sebraných z hnízd, která by byla jinak zničena nebo opuštěna. Jednou z mála oblastí, kde drop ještě přežívá je Saratov v Rusku, odkud budou pocházet mláďata pro Británii. Tito ptáci se dají ještě nalézt na několika místech ve Východní Evropě, Španělsku a Portugalsku. Dospělý samec dorůstá až délky jednoho metru, váhy 18 kilogramů a má rozpětí křídel kolem 2,3 metru.

Ben Bradshaw, náměstek ministerstva zodpovědný za ochranu přírody a rybářství, o projektu říká: "Bude to velice vzrušující, jestliže se povede vrátit tento ptačí druh do Velké Británie po tolika letech absence. Velice pečlivě jsme konzultovali udělení licence s mnoha organizacemi, včetně English Nature, Joint Nature Conservation Comitee a Royal Society for the Protection of Birds (RSPB)." Podle Bradshawa se všechny organizace shodly na tom, že dropy velké budou dostatečně chránit podmínky dovozní smlouvy. Před tím, než bude možné na jaře celý projekt spustit, musí se smlouva nechat potvrdit podle Konvence o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES). Jednou z podmínek desetileté licence je také to, že výsledky a průběh projektu budou přísně monitorovány a hodnoceny každý rok ze strany Defry ve spolupráci s RSPB, English Nature a dalšími organizacemi ochránců přírody.

Podle textu Press Association The Guardian 04. 11. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist