https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-britanie-se-chce-soudit-s-eu-o-vyssi-emise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Británie se chce soudit s EU o vyšší emise

13.1.2005 11:29 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Evropskému systému obchodování s emisemi (ETS), prvnímu ekonomickému nástroji na snižování objemu skleníkových plynů, hrozí, že se stane mrtvě narozeným dítětem kvůli zvažované žalobě ze strany Velké Británie, Německa a dalších států, napsal britský Guardian.
 

Margaret Beckettová, ministryně životního prostředí Velké Británie (DEFRA), pohrozila komisaři pro životní prostředí EU Stavrosi Dimasovi, že zažaluje Brusel u Evropského soudního dvora, jestliže Evropská komise nepřijme novou verzi britského návrhu počtu povolenek na emise CO 2 produkované elektrárnami a energeticky náročnými provozy. Nový plán Velké Británie je podle deníku Guardian pro průmysl velice příznivý.

Hrozba právního řízení, které by mohlo pozastavit obchodování s emisemi o řadu měsíců, vyvolala ohromení u průmyslového sektoru, který se obává, že Evropský systém obchodování by ještě mohl přispět ke zvyšování cen energií očekávávaných pro tento rok. Organizace EEF, která v Británii sdružuje na 6 000 výrobců, již dříve varovala ministerstvo, že všechny odklady začátku obchodování, včetně soudních žalob, přispějí jen k nejistotě průmyslového sektoru, který zřejmě letos zaplatí za energii cenu kolem 6 miliard liber, ve srovnání s částkou 4,2 miliardy v roce 2003. Když by však žaloba u Evropského soudu znamenala efektivnější a vyrovnaný alokační plán, průmysl zřejmě podpoří vládu. Zpráva EEF to v podstatě potvrzuje, protože na britském velmi liberalizovaném trhu by nakonec britské průmyslové společnosti zaplatily za energii více než jejich protějšky z jiných států Evropské unie.

Národní alokační plán Velké Británie, který rozděluje povolenky na CO 2, jež mohou jednotlivé provozy vypouštět do ovzduší a se kterými se dá obchodovat na volném trhu, byl předběžně schválen Evropskou komisí v červenci ve výši 736 milionů tun. Velká Británie měla za úkol dopracovat několik technických změn, v původním návrhu nebylo zahrnuto území Gibraltaru a bylo potřeba upřesnit, za jakých podmínek budou vstupovat nové subjekty do prvního období ETS. Pak by alokační plán vstoupil automaticky v platnost. Jenže kvůli pozdějším zprávám poradců přepracovala vláda podstatně celý plán a v říjnu jej odevzdala v nové výši ke schválení Evropské komisi. Ta jej však odmítla kvůli příliš vysokému počtu požadovaných povolenek. Brusel byl velice překvapen kvůli tomu, že Británie dlouhodobě vyhlašuje nejpřísnější snižováním emisí podle Kjótského protokolu, které by měly v této zemí klesnout o 12,5 % do roku 2012., což by s novým Národním plánem zřejmě nebylo možné.

Margaret Beckettová na počátku týdne prohlásila, že vláda doufá v co nejrychlejší dohodu, tak aby celý plán byl plně schválen ještě před spuštěním celého systému ETS, k čemuž však nedojde dříve než v březnu. Podle ministryně životního prostředí bude i v rámci nového alokačního plánu klesat celkový objem emisí CO 2, o 5,4 %. Vláda Velké Británie odmítá, že by ministryně Beckettová podlehla nátlaku průmyslových společností. Komisař Stavros Dimas však řekl ministryni Beckettové, že její navrhované změny jsou daleko vyšší než ostatních zemí, včetně Německa, a žádná z nich nemůže „za žádné situace“ navyšovat svůj počet povolenek.

Podle článku Davida Gowa The Guardian 10 . 01. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist