https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-britska-vlada-chce-ekologictejsi-textilni-prumysl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Britská vláda chce ekologičtější textilní průmysl

10.9.2007 10:55 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Britská vláda minulý týden zahájila kampaň, která má snížit dopad textilního průmyslu na životní prostředí, napsal deník Guardian. Zástupci firem zabývajících se módou a oblečením se v Londýně sešli s ekologickými a etickými aktivisty, aby prověřili, jak by mohli spolupracovat s vládou a zlepšit proces výroby a prodeje.
 

Joan Ruddocková, ministryně pro klimatické změny, biodiverzitu a odpad, řekla na setkání, že toto téma začíná být pro spotřebitele důležité. Mnoho lidí v textilním průmyslu již nyní hledí na to, aby jejich zdroje byly etické, a snaží se vyrábět oblečení šetrněji k životnímu prostředí, řekla podle Guardianu ministryně. Britská vláda má v plánu sestavit "mapu", která prověří sociální i environmentální dopady každého období životního cyklu oblečení - od surovin až po likvidaci - a navrhne možnosti pro změny.

V roce 2006 vyprodukoval britský textilní průmysl až 2 miliony tun odpadu, 3,1 milionu tun oxidu uhličitého a 70 milionů tun odpadní vody, uvádí Guardian. Panují rovněž obavy ohledně pracovních podmínek dělníků v továrnách vyrábějících levné oblečení. Předminulý týden zveřejnila charitativní organizace Action Aid zprávu o špatných podmínkách a nízkých platech žen, které na Srí Lance a v Bangladéši šijí školní uniformy prodávané v lepších britských obchodech.

Action Aid, která se setkání pořádaného vládou nezúčastnila, přivítala "mapu" lhostejně. "Vláda a průmysl mají pravdu v tom, že je opravdu potřeba něco v tomto směru učinit - a je skvělé vidět spotřebitele, kteří stále častěji vybírají také podle etického hlediska, ale ve skutečnosti se to obrovské množství dobrovolných plánů a iniciativ, vytvořených za mnoho let, neproměnilo v reálnou změnu pro dělníky vyrábějící pro mnoho prodejních řetězců," řekl mluvčí organizace deníku Guardian. "Pokud vláda chce skutečně něco změnit, musí ohlídat a pravomocně donutit obchodníky, aby se chovali fér k dělníkům a k životnímu prostředí."

Podle článku Alison Benjaminové v deníku Guardian ze dne 6. 9. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist