https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-britske-domacnosti-vyhodi-rocne-jidlo-za-miliardy-liber
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Britské domácnosti vyhodí ročně jídlo za miliardy liber

11.11.2009 11:03 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Jídlo a pití za více než 12 miliard liber (více než 4 biliony korun) skončí V Británii každý rok v domácím odpadu. Podle výzkumu organizace Wrap jen mléko, limonády nebo polévky, které Britové vylévají do umyvadla, přidají každý rok více než milion tun k celkovému objemu odpadů, píše deník Guardian.
 

Kaše
Hlavní důvody, proč se vyhazuje tolik potravin, zůstávají podle studie stejné. Lidé nakupují potravin příliš mnoho a nechají ho zkazit nebo připravují příliš velké porce.
Foto: CryptoDerk /Wikimedia Commons

Podle studie Potraviny a odpady v britských domácnostech (Household Food and Waste in the UK) právě započítání tekutých odpadů podstatně zvyšuje celkové množství vyhazovaných potravin. Zatímco jídlo, které Britové vyhazují do koše, zůstává na stabilní úrovní kolem 4,1 milionu tun, přidání tekutin vylévaných do záchodu či umyvadla zvyšuje celkové množství na 5,3 milionu tun.

Cena vyhazovaných potravin a nápojů se pohybuje od 480 liber (necelých 14 000 korun) na domácnost ročně. U velké rodiny s dětmi může hodnota vyhazovaného jídla dosáhnout až 680 liber (víc než 19 000 korun). Negativní dopady má nespotřebované jídlo na životní prostředí. Ročně mohou za 20 milionů tun oxidu uhličitého, což odpovídá 2,4 % emisí skleníkových plynů vypouštěných v Británii. Navíc množství jídla končí na skládkách, kde vzniká při jejich rozkladu metan, který působí jako mnohem silnější skleníkový plyn než oxid uhličitý. Tomu se ale dá předejít jednak lepším plánováním nákupů, jednak kompostováním, píše deník Guardian.

Hlavní důvody, proč se vyhazuje tolik potravin, zůstávají podle studie stejné. Lidé nakupují potravin příliš mnoho a nechají ho zkazit, zcela nedotčené, nebo připravují příliš velké porce, takže část jídla také končí v koši. Podle studie Wrapu vyhazují Britové 2,2 milionu tun uvařených nebo nedojedených potravin a 2,9 milionu tun připadá na zkažené jídlo, které putuje z lednice nebo spíže rovnou do koše.

Podle studie na ostrovech skončí v odpadu ročně nápoje v hodnotě 1,6 miliardy liber (více než 34 miliard korun). šumivé nápoje za 250 milionu liber, ovocné šťávy za 190 milionů a za 110 milionů liber čaje, což jsou obvykle nedopité šálky, píše Guardian. Hodně vyhozených peněz připadá na mléko – 280 milionů liber. Vedle zkaženého mléka jde o příliš velké porce, například kukuřičných lupínků s mlékem k snídani. Ve více než 90 % případů se vylévá více než 50 gramů mléka, tedy množství zhruba čtvrtiny sklenice, píše Guardian.

Od listopadu 2007 běží kampaň organizace Wrap „Milovat jídlo, nenávidět odpad“ (Love Food Hate Waste). Té se podle jejich organizátorů povedlo snížit odpady z jídla o 162 000 tun a ušetřit tak 400 milionů liber a 750 000 tun CO2 ročně.

Podle článku Rebeccy Smithers „Britain bins £12bn of food and drink every year, report reveals“ zveřejněném na serveru The Guardian 09. 11. 2009


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist