Guardian: Britské domácnosti vyhodí ročně jídlo za miliardy liber
Hlavní důvody, proč se vyhazuje tolik potravin, zůstávají podle studie stejné. Lidé nakupují potravin příliš mnoho a nechají ho zkazit nebo připravují příliš velké porce.
|
|
Foto: CryptoDerk /Wikimedia Commons |
Podle studie Potraviny a odpady v britských domácnostech (Household Food and Waste in the UK) právě započítání tekutých odpadů podstatně zvyšuje celkové množství vyhazovaných potravin. Zatímco jídlo, které Britové vyhazují do koše, zůstává na stabilní úrovní kolem 4,1 milionu tun, přidání tekutin vylévaných do záchodu či umyvadla zvyšuje celkové množství na 5,3 milionu tun.
Cena vyhazovaných potravin a nápojů se pohybuje od 480 liber (necelých 14 000 korun) na domácnost ročně. U velké rodiny s dětmi může hodnota vyhazovaného jídla dosáhnout až 680 liber (víc než 19 000 korun). Negativní dopady má nespotřebované jídlo na životní prostředí. Ročně mohou za 20 milionů tun oxidu uhličitého, což odpovídá 2,4 % emisí skleníkových plynů vypouštěných v Británii. Navíc množství jídla končí na skládkách, kde vzniká při jejich rozkladu metan, který působí jako mnohem silnější skleníkový plyn než oxid uhličitý. Tomu se ale dá předejít jednak lepším plánováním nákupů, jednak kompostováním, píše deník Guardian.
Hlavní důvody, proč se vyhazuje tolik potravin, zůstávají podle studie stejné. Lidé nakupují potravin příliš mnoho a nechají ho zkazit, zcela nedotčené, nebo připravují příliš velké porce, takže část jídla také končí v koši. Podle studie Wrapu vyhazují Britové 2,2 milionu tun uvařených nebo nedojedených potravin a 2,9 milionu tun připadá na zkažené jídlo, které putuje z lednice nebo spíže rovnou do koše.
Podle studie na ostrovech skončí v odpadu ročně nápoje v hodnotě 1,6 miliardy liber (více než 34 miliard korun). šumivé nápoje za 250 milionu liber, ovocné šťávy za 190 milionů a za 110 milionů liber čaje, což jsou obvykle nedopité šálky, píše Guardian. Hodně vyhozených peněz připadá na mléko – 280 milionů liber. Vedle zkaženého mléka jde o příliš velké porce, například kukuřičných lupínků s mlékem k snídani. Ve více než 90 % případů se vylévá více než 50 gramů mléka, tedy množství zhruba čtvrtiny sklenice, píše Guardian.
Od listopadu 2007 běží kampaň organizace Wrap „Milovat jídlo, nenávidět odpad“ (Love Food Hate Waste). Té se podle jejich organizátorů povedlo snížit odpady z jídla o 162 000 tun a ušetřit tak 400 milionů liber a 750 000 tun CO2 ročně.
Podle článku Rebeccy Smithers „Britain bins £12bn of food and drink every year, report reveals“ zveřejněném na serveru The Guardian 09. 11. 2009
reklama