https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-britsky-supermarket-bude-prodavat-vino-v-plastovych-lahvich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Britský supermarket bude prodávat víno v plastových lahvích

31.7.2007 08:12 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Britské supermarkety Sainsbury začnou na zkoušku prodávat víno v recyklovatelných plastových lahvích namísto obvyklého skla. Obchodní řetězec zamýšlí snížením váhy lahví zmenšit emise oxidu uhličitého, napsal deník Guardian.
 

Plastová láhev váží zhruba osminu toho, co průměrná skleněná (400 gramů). Britští spotřebitelé každoročně koupí okolo jedné miliardy lahví, což znamená skoro půl milionu tun skla. Snížení váhy lahví na 54 gramů by podle vládního Programu pro nakládání s odpady a zdroji (Waste and Resources Action Programme) zmenšilo emise zhruba o 90 000 tun. "To je jako kdyby ze silnic na rok zmizelo 28 000 aut," podle deníku Guardian prohlásila mluvčí Programu.

Vládní program bude posuzovat, jak úspěšně lze plastové lahve recyklovat, a bude zkoumat dopad tohoto opatření na životní prostředí. Ekologická analýza má být zveřejněna příští měsíc a do té doby nechtějí odborníci z vládního programu spotřebu energie na recyklaci skleněných a plastových lahví srovnávat.

Sainsbury nejprve začne v plastových lahvích prodávat vlastní značku novozélandského bílého sauvignonu a australského rosé, píše Guardian. Víno bude stáčeno do lahví až v Británii, díky čemuž bude moci být dopraven v jednom kontejneru až dvojnásobný objem nápoje - i to snižuje emise. Barry Dick, provozní technolog úseku piva, vína a lihovin supermarketu, řekl: "Nová láhev vypadá úplně přesně jako skleněná, obsahuje stejné množství nápoje a v žádném případě nesnižuje kvalitu vína."

Víno v recyklovatelných plastových lahvích začne Sainsbury prodávat příští měsíc. Následuje tím rozhodnutí jiného britského řetězce, Waitrose, prodávat mléko v plastových pytlících, kvůli obavám, že krabicové balení poškozuje životní prostředí, napsal Guardian.

Podle článku Alison Benjaminové v deníku Guardian ze dne 26. 7. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist