https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-cina-buduje-velkou-zelenou-zed-proti-poustim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Čína buduje „Velkou zelenou zeď“ proti pouštím

8.3.2006 10:32 | PRAHA/PEKING (EcoMonitor)
Čína oznámila první vítězství v boji proti rozšiřování pouští, v boji trvajícím již celá staletí. Účinnou zbraní má být 12 miliard stromů vysázených v následujících pěti letech, které by měly zastavit růst oceánu písečných dun a prachu.
 

Vypadá to, že Čína přesouvá svoji pozornost od ekonomického modelu růstu za každou cenu a zaměřuje se na ochranu životního prostředí, píše deník Guardian. Čínská vláda chce také vybudovat 32 nových jaderných reaktorů ve snaze snížit svoji závislost na fosilních palivech. V zemi s nejrychleji ničeným životním prostředím věnovala státní správa od roku 1978 3,5 miliardy liber na tzv. „Velkou zelenou zeď“, aby ochránila města na severu před postupující pouští. Po většinu času to ale byla jedna prohraná bitva za druhou, protože změny klimatu spolu s bouřlivým rozvojem průmyslu připravily mnoho řek a jezer o vodu, zatímco bezhlavé kácení a průmyslové zemědělství zanechalo krajinu zcela holou.

Poušť nyní pokrývá téměř celou pětinu čínského území, to je větší oblast než pětinásobek Velké Británie. Ale na konci února vláda ohlásila, že se situace začíná alespoň dočasně obracet. Podle zprávy Státního úřadu pro lesy se rozloha pouští zmenšila od roku 2001 o 1 283 kilometrů čtverečních. Lesní porosty se naopak rozšiřují o 66 milionů hektarů ročně. „Je to poprvé od doby, kdy vznikla Čínská lidová republika, co se nám podařilo trend otočit,“ řekl Jia Zhibang ze státního úřadu reportérům. Posun k lepšímu je však nepatrný ve srovnání s ničením přírody za posledních dvacet osm let ekonomického rozvoje, řada ekologů si proto klade otázku, jak dlouho bude tento trend pokračovat. Nicméně tato zpráva ukazuje na možnosti čínské administrativy. Každý rok v březnu se představitelé státu připojují ke třem miliónům lidí, kteří se účastní sázení nových stromů. Některé statistiky vydávané čínskou vládou jsou však natolik ohromující, že jim lze jen těžko věřit. Podle Státního úřadu pro lesy zasadil od roku 1982 každý z 1,3 miliardy obyvatel v průměru 40 stromů. Od roku 2001 se počet nově zasazených stromů prý prudce zvýšil. Podle čínských novin Peoples Daily se každý rok lesy rozšiřují o 6 miliónů hektarů. Jestli se toto tempo podaří udržet následujících pět let, naroste podle vládních odhadů pokrytí lesními porosty z 16,5 % v roce 2001 na 20 % v roce 2010. Největším přínosem má být omezení písečných bouří, které zasahují hlavní město Peking každé jaro.

Podle Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) zasáhlo tuto oblast v šedesátých letech v průměru šest písečných bouří ročně. V devadesátých letech jich bylo již 24, ale v posledních dvou letech byly zaznamenány jenom tři nebo čtyři. Důležitým důvodem zlepšení je i velká mezinárodní pomoc. V nejhorších dobách zasahovala oblaka pouštního písku i Koreu a Japonsko, v několika případech zasáhl písek dokonce přes Tichý oceán i západní pobřeží USA. Tyto země přispěly odbornou pomocí i finančními prostředky na projekt, který by měl šíření pouště zastavit. Daleko hůře je ale zasaženo vnitrozemí Číny, podle vlády ohrožují pouště 400 milionů obyvatel. Nejhorší situace je v nejchudších oblastech, kde deregulace zemědělství vede k rozšiřování polí až na trojnásobek a k obrovskému nárůstu počtu chovaných hospodářských zvířat. Podle Lestera Browna, prezidenta Earth Policy Institute, je situace horší než ve Spojených státech ve třicátých letech. OSN uvádí, že boj proti pouštím stojí Čínu každý rok 3,7 miliardy liber. Projekt „Velké zelené zdi“ počítá s platbami zemědělcům, za každý hektar nového lesa dostanou 1500 juanů a každý hektar stávajícího lesního porostu bude dotován 75 juany ročně. Odpůrci tohoto plánu upozorňují na fakt, že výsadba v oblastech s nedostatkem vody může ještě přispět ke zničení vodních zdrojů, a připomínají akci proti hmyzu a ptákům, která proběhla v minulosti a zničila ekologickou rovnováhu na desetiletí.

Podle článku Jonathana Wattse The Guardian 28. 02. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist