https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-cistsi-vzduch-by-zachranil-miliony-zivotu-tvrdi-zahranicni-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Čistší vzduch by zachránil milióny životů, tvrdí zahraniční studie

14.5.2009 12:00 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Johannes Bollen, jeden z autorů zprávy pro Nizozemskou agenturu pro životní prostředí, předpokládá, že by nemuselo dojít ke 100 milionům případů předčasného úmrtí, pokud se světové emise sníží o 50 procent do roku 2050.
 

Doprava v Pekingu
Počet předčasných úmrtí se podle studií v důsledku znečištění vzduchu navýší o 30 procent v zemích OECD a o 100 procent mimo OECD.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Love Krittaya/Wikimedia Commons

Dle výsledků nedávné studie by boj se změnou klimatu snížením emisí skleníkových plynů mohl zachránit miliony životů díky čistšímu vzduchu.

Výzkumníci předpokládají, že do roku 2050 by se dalo předejít asi 100 miliónům předčasných úmrtí způsobených respiračními zdravotními problémy, jež jsou spojeny se znečištěním ovzduší. Šlo by to prostřednictvím opatření, kterým je například užívání automobilů s nízkými emisemi.

Posudky varují, že pokud vlády budou pokračovat v užívání energie tak, jak bylo doposud obvyklé, zvětšující se počet obyvatel, stárnutí populace a rostoucí míra urbanizace budou příčinou předčasných úmrtí. V důsledku znečištění vzduchu se dle studií navýší o 30 procent v zemích OECD a o 100 procent mimo OECD.

Ohrožení zdraví kvůli znečištěnému ovzduší je dobře známé. Z nedávného výzkumu Americké plicní asociace (ALA) vyplynulo, že 186 milionů obyvatel USA žije v oblastech s nebezpečným stupněm znečištění ovzduší.

"Navzdory tomu, že je to již 40 let od doby, kdy byl v roce 1970 schválen Zákon o čistotě ovzduší, žije stále šest z deseti Američanů v oblastech, kde dýchají nezdravý vzduch," řekl Paul Billings z ALA. Stejně jako vozidla s naftovým motorem, tak i uhelné elektrárny významně přispívají k znečišťování ovzduší ve Spojených státech. Součástí posudku plicní asociace byl i požadavek na očištění výletních lodí, kontejnerových lodí a tankerů, které jak studie uvádí, budou zodpovědné do roku 2030 za přibližně 45 procent emisí pevných částic v USA.

Podle článku Cleaner air from reduced emissions could save millions of lives, says report vydaného 12.5. 2009 na The Guardian.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist