https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-ekologictejsi-zivotni-styl-by-pro-miliony-britu-znamenal-prilis-mnoho-prace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Ekologičtější životní styl by pro miliony Britů znamenal příliš mnoho práce

21.8.2007 08:08 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Miliony obyvatel Británie si myslí, že svým chováním nepřispívají ke změně klimatu, napsal deník Guardian. Ekologičtější životní styl by pro ně navíc znamenal příliš mnoho práce, zjistil výzkum, který si nechala provést britská vláda.
 

Zhruba čtvrtina dotázaných lidí souhlasila s prohlášeními jako: "Chovat se šetrně k životnímu prostředí stojí příliš mnoho úsilí" a "Nevěřím, že mé chování a každodenní životní styl přispívá ke změně klimatu". Asi polovina lidí s těmito prohlášeními nesouhlasila. Vypadá to, že se životní prostředí začíná dostávat do všeobecného povědomí. Více než polovina oslovených lidí uvedla, že nikdy nenechává přes noc televizor v režimu stand-by ani zapojené dobíječky mobilních telefonů, a že vždycky zhasíná světla, když opouští místnost. Pětina dotázaných uvedla, že nechává televizor v režimu stand-by a podobná část lidí nechává téct vodu, zatímco si čistí zuby, napsal deník.

Výsledky průzkumu zveřejnilo minulý týden britské ministerstvo životního prostředí. Na témata týkající se dopravy, třídění odpadů a nákupních zvyklostí bylo dotázáno okolo 3 600 lidí. Průzkum navazoval na pět předchozích šetření provedených v uplynulých 20 letech, naposledy v roce 2001. Životní prostředí označili lidé jako v pořadí čtvrtou oblast, které by se vláda měla věnovat, hned po kriminalitě, zdravotnictví a vzdělávání. Jako prioritu však životní prostředí označilo méně lidí - 19 procent oproti 25 procentům v roce 2001.

Se sdělením "Lidé jsou schopni nalézt způsoby, jak vyřešit světové problémy s životním prostředím" vyjádřilo silný souhlas 67 % lidí. Ale jen 19 % si myslí, že "vědci vyřeší globální oteplování, aniž by lidé museli učinit velké změny ve svém životním stylu". A 17 % lidí souhlasí s tvrzením, že "klimatické změny už jsou mimo naši kontrolu - je příliš pozdě něco dělat". 71 % lidí uvedlo, že více třídí odpad. Podle Guardianu více než polovina respondentů uvedla, že méně plýtvá jídlem a více v domácnosti šetří elektřinou a plynem. Téměř tři čtvrtiny lidí používají úsporné zářivky, oproti 31 % v roce 2001.

Méně používat auto a letadlo se snaží 29 % lidí, asi třetina však takové změny ve svém chování udělat "úplně nechce". Více než polovina respondentů by chtěla omezit používání auta, ale nemá k tomu praktickou alternativu, napsal Guardian.

Podle článku Davida Adama v deníku Guardian ze dne 15. 8. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist