https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-eu-bude-celit-prilivu-environmentalnich-uprchliku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: EU bude čelit přílivu environmentálních uprchlíků

14.3.2008 08:45 | PRAHA/BRUSEL (Ecomonitor)
Vysoký představitel pro zahraniční politiku Evropské unie Javier Solana a komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová varovali, že v budoucnu bude EU v důsledku globálních změn klimatu pravděpodobně čelit velkému přílivu environmentálních uprchlíků. Zprávu o tom přinesl deník The Guardian.
 

Během posledních přibližně padesáti let zažívá Evropa intenzivní zkušenost s přílivem uprchlíků. V průběhu studené války sem přicházela řada přistěhovalců prchajících před sovětským režimem. Součástí evropské postkoloniální zkušenosti byla rovněž vlna pracovních migrantů z bývalých evropských kolonií. V devadesátých letech pak Evropa zažívala příliv uprchlíků v důsledku válek na Balkánském poloostrově.

Dle Javiera Solany a Benity Ferrero-Waldnerové, kteří vystoupili při příležitosti Evropského summitu v Bruselu, mohou země Evropské unie očekávat další vlnu přílivu uprchlíků. Příčinou této nové přistěhovalecké vlny budou globální klimatické změny spolu s jejich důsledky. Evropská unie by se na tuto novou přistěhovaleckou vlnu měla dostatečně připravit - neučiní-li tak, může být vážně ohrožena její bezpečnost a zahraniční vztahy.

Následky globálních klimatických změn nejhůře postihují chudé země jižní a střední Asie, Středního východu, Afriky a Latinské Ameriky. Velká část humanitární pomoci směřující do těchto zemí je poskytována v situacích přímo souvisejících s globálními klimatickými změnami.

Klimatické změny již dnes způsobují v mnoha rozvojových státech rozličné konflikty. Tak například snižování ploch obdělávatelné půdy, nedostatek vody a potravy, zvýšení záplav a naopak dlouhotrvající sucha v mnoha zemích způsobují - kromě zemědělských ztrát a velkých výkyvů cen potravin - četné občanské nepokoje. Tyto nepokoje ovšem nevznikají pouze v rámci jednotlivých států, ale rovněž na úrovni mezistátní, a to zejména v pohraničních oblastech, které čelí tlaku migrantů. Další problém - konflikty vznikající v rámci boje o přírodní zdroje - je natolik častý a všudypřítomný, že jej pravděpodobně dnes již netřeba blíže zmiňovat, cituje Guardian projev Solany a Ferrero-Waldnerové.

Výše zmíněné problémy však nepředstavují, jak již bylo naznačeno, problém pouze pro rozvojové země, které jsou jimi bezprostředně zasaženy. Zvýšený tlak vnímají rovněž země poskytující humanitární pomoc. Podle Solany a Ferrero-Waldnerové může ale masová migrace spojená s destabilizací jednotlivých částí rozvojového světa především přímo ohrozit Evropskou unii. V důsledku zvýšené migrace se může v Evropě zvednout vlna radikalizace jak na úrovni občanské, tak na úrovni zahraničních politik. Nová vlna environmentálních přistěhovalců může zapříčinit narůstající napětí mezi bohatým západem a chudým jihem. A je právě na politických představitelích zemí Evropské unie, aby se této situaci snažili vhodnými opatřeními předejít. Při vyvíjení strategií imigračních politik by ovšem vlády jednotlivých zemí unie neměly zapomínat i na pozitiva, která nová přistěhovalecká vlna může cílovým zemím přinést - jedním z nich může být i zvrácení dlouhodobého trendu stárnutí evropské populace.

Podle článku Iana Traynora v The Guardian ze dne 10. 3. 2008


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist