https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-eu-zakazala-rybolov-v-oblasti-darwin-mounds
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: EU zakázala rybolov v oblasti Darwin Mounds

22.8.2003 14:23 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ochránci životního prostředí dosáhli vzácného vítězství. Ve středu 20. 8. oznámila Evropská unie, že podnikne kroky k uchování nejvzácnějšího korálového útesu ve Velké Británii. Útes v lokalitě Darwin Mounds je bezprostředně ohrožen průmyslovým rybolovem.
 

Na základě požadavků vlády Velké Británie přijal Brusel okamžitý zákaz hlubokomořského rybolovu s vlečnou sítí v Darwin Mounds, 193 kilometrů od severozápadního pobřeží Skotska. V oblasti rozkládající se na prostoru 160 kilometrů čtverečních a v hloubce větší než 1000 metrů pod hladinou moře, byla vzácná přírodní lokalita objevena teprve v roce 1998 a odborníci ji pokládají za nejkrásnější britský korálový útes. Ale podmořské výzkumy prokázaly, že intenzivní lov ve velkých hloubkách přírodní útvar ničí. Rybářské lodě táhnou po dně těžké sítě, které strhávají korály a silné kabely zanechávají na útesech hluboké brázdy.

Oblast Darwin Mounds je velmi populární pro francouzská a irská rybářská plavidla, které sem láká především fakt, že pro mnoho druhů ryb žijících v hlubokých vodách neexistuje omezení o lovu kvótami Evropské unie. Ochránci životního prostředí lobovali u vlády v průběhu dvou posledních let, ale snaha o zařazení korálového útesu do seznamu chráněných území pod směrnicí EU uvízla kvůli byrokracii na mrtvém bodě.

Ve středu označila Evropská komise nebezpečí zničení útesů za velice vážné, takové že nesnese odkladu, takže v rámci své pravomoci o ohrožených obastech zavedla okamžitý zákaz rybolovu na šest měsíců, který by se měl v budoucnu změnit na časově neomezený.

Mluvčí skotské organizace WWF řekl: "Je to fantastická zpráva, současné opatření však musí následovat dlouhodobé řešení, jinak riskujeme úplné zničení Darwin Mounds." Korály jsou oázou pro život mořských živočichů, dodává jim potravu a poskytuje přístřešek pro mnoho druhů jako jsou mořské hvězdice, ježovky, mořské houby, krabi a ryby žijící v hlubokých mořích.

Brian Bett z oceánského centra v Southamptonu, jehož pracovníci korál objevili, také přivítal nové opatření, ale dodává: "Je tady ještě mnoho k poznávání. Stejně velká oblast jakou zabírá pevnina Velké Británie leží pod mořskou hladinou a čeká, až ji někdo pořádně prozkoumá."

Skotská národní strana prohlásila nařízení za ránu skotské rybářské flotile, která vždycky bojovala proti připojení i proti revizím společné rybářské politiky Evropské unie.

Podle článku Andrewa Osborna The Guardian 21. 08. 2003


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist