https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-gm-kvasinka-vyrabi-lek-proti-malarii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: GM kvasinka vyrábí lék proti malárii

18.4.2006 10:02 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědcům se pomocí genetické modifikace podařilo přimět kvasinky vyrábět artemisinin. Tento lék proti malárii byl až dosud získáván z pelyňku Artemisia annua, napsal britský deník Guardian.
 

V posledních letech si malaričtí parazité vyvinuli rezistenci téměř vůči všem léčivům dostupným na trhu. Po účinném artemisininu proto nesmírně stoupla poptávka, poté pochopitelně vzrostla i jeho cena. Větší a efektivnější produkci léku bránilo zejména to, že rostliny pelyňku rostou pomalu a prospívají pouze ve speciálních klimatických podmínkách. Podle nejnovějších výsledků vědeckého výzkumu však může být artemisinin vyráběn ve velkém pomocí geneticky upravených kvasinek, napsal Guardian.

Jay Keasling z Kalifornské univerzity podle Guardianu řekl, že s pomocí kvasinek je možné lék vyrábět po celý rok, a tak léčba malárie bude stát pouhý zlomek dnešní ceny. "Léčba bude o mnoho levnější než dnes a navíc při tomto biologickém procesu nebudou, na rozdíl od pěstování rostlin, hrát roli faktory jako počasí a momentální politické klima," řekl profesor Keasling. Vědci geneticky upravili kvasinku Saccharomyces cerevisiae tak, aby začala vyrábět artemisinin. Protože kvasinky artemisinin z buňky vylučují, je velmi snadné jej sbírat a upravit pro léčebné účely.

Malárie patří mezi nemoci, které lidstvo nejvíce decimují. Každoročně jí onemocní 300 až 500 milionů lidí a více než milion z jich nemoci podlehne. Na výzkum, který hledal možnost výroby levného antimalarika pomocí geneticky upravených mikrobů, přispěla 43 miliony dolarů Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Podle článku Iana Samplea v deníku Guardian


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist