https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-horici-tropy-ponura-vize-vedcu-o-globalnim-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Hořící tropy - ponurá vize vědců o globálním oteplování

20.2.2009 14:14 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Významný vědec varoval, že v příštích několika desetiletích vyschnou tropické pralesy a vlivem zrychlování globálního oteplování ztratí odolnost proti ničivým požárům. Napsal o tom deník Guardian.
 

Cameron Highlands, Malajsie.
Výhled na prales, Cameron Highlands, Malajsie.
Foto: Tomáš Werner

Stoupající emise skleníkových plynů způsobené nárůstem využívání uhlí v zemích jako například Čína nebo Indie mohou způsobit zvýšení teplot. Pralesy s vysokou vlhkostí se tak změní ve vyprahlou pustinu, která se snadno vznítí, řekl doktor Chris Field, z IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Zvýšené teploty mohou v tropech způsobit požáry a v artické tundře rozsáhlé tání ledu, při čemž se do atmosféry uvolní obrovské množství uhlíku, které způsobí rychlejší oteplování, řekl Field.

Field, ředitel oddělení globální ekologie na Carnegieho institutu, uvedl na setkání Americké associace pro rozvoj věd o víkendu v Chicagu, že poslední zpráva IPCC o klimatických změnách za rok 2007 značně podcenila vážnost klimatických změn v tomto století.

Ve zprávě došli vědci k závěru, že teplota Země se do roku 2100 zvýší pravděpodobně o 1,1 až 6,4 ºC. Velikost vzestupu závisí na budoucích světových emisích CO2. „V současnosti máme k dispozici data, z nichž vyplývá, že v letech 2000 až 2007 se koncentrace skleníkových plynů zvýšila mnohem rychleji, než jsme očekávali. V první řadě kvůli rozvojovým zemím jako Čína nebo Indie, kde došlo k obrovskému nárůstu výroby elektrické energie na bázi uhlí,“ řekl Field.

V příští zprávě, která má být vydána v roce 2014 a na jejíž vypracování bude Field dolhlížet, bude zohledněn scénář, kde globální oteplování je daleko vážnějším problémem, než jak se předpokládalo ve zprávě vydané v roce 2007.

Field řekl, že pokud tropy vyschnou natolik, že bude moci dojít k jejich vznícení, přestanou pralesy pohlcovat CO2 z atmosféry a dojde naopak k jeho uvolňování.

„Tropické pralesy jsou v podstatě nehořlavé. Pokud by se člověk pokusil založit požár, asi by se mu to nepovedlo. Jestliže ale jen trochu vyschnou, může dojít k ničivým požárům. Je patrné, že kvůli oteplováním se pralesní oblasti, které se dosud chovaly jako pohlcovače uhlíku, mohou stát jeho zdrojem. Výsledkem může být nekontrolovatelné oteplování,“ řekl Field.

Fieldovo varování bylo reakcí na prohlášení francouzských vědců, ve kterém řekli, že odhady IPCC o navýšení úroveně mořské hladiny o 40 cm do roku 2100 jsou velmi optimistickou předpovědí.

Bývalý americký viceprezident Al Gore, který na setkání v pátek večer vyzval k celosvětové kordinaci boje proti klimatickým změnám, řekl: „Dospěli jsme do stádia, kdy pokračování současného kurzu může ohrozit celou lidskou civilizaci.“

Podle článku Iana Sampla The tropics on fire: scientist's grim vision of global warming vydaného listem Guardian dne 16. února 2009.


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist