https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-ibm-chce-vytapet-budovy-pomoci-tepla-z-pocitacu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: IBM chce vytápět budovy pomocí tepla z počítačů

25.6.2009 13:38 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
První zkouška ve velkém měřítku, která chce otestovat možnosti vytápění budov pomocí tepelné energie z počítačů, začala ve Švýcarsku. Výzkumníci doufají, že se jim podaří srazit o 85 % emise skleníkových plynů, které vznikají kvůli nutnosti jednak chladit počítačové procesory, jednak vytápět budovy, píše deník The Guardian.
 

Datové centrum
V roce 2005 byla datová centra zodpovědná za 1 % celosvětové spotřeba elektřiny
Foto: Gregory Maxwell/Wikimedia Commons

Projekt by měl trvat tři roky a nezaměřuje se na malé domácí či kancelářské počítače, ale na velká datová centra. Ta tvoří podle Bruna Michela, který vede projekt ve výzkumné laboratoři IBM v Curychu, páteř moderního obchodu a vůbec internetu. Navíc jich neustále přibývá.

Není ale zcela jasné, kolik přesně energie tato centra spotřebovávají. Zejména kvůli tomu, že velké firmy jako je Google, nezveřejňují data o tom, kolik takových zařízení provozují a jak jsou velká. Podle Toma Dowdalla, koordinátora mezinárodní kampaně Greenepeace na podporu zelené elektroniky, je spotřeba těchto center obrovská. „Datová centra jsou jedním z hlavních důvodů, proč roste spotřeba elektřiny v USA a v Evropě,“ řekl Guardianu.

V roce 2005 byla datová centra zodpovědná za 1 % celosvětové spotřeba elektřiny, tedy dvojnásobný objem energie než před pěti lety, tvrdí Jonathan Koome z Lawrence Berkeley National Laboratories. A mohutný nárůst využívání internetu povede pravděpodobně k dalšímu nárůstu spotřebované energie, píše Guardian.

Zhruba polovina energie ve velkých počítačových provozech přitom padne na chlazení procesorů. Běžně se používá chlazený vzduch, který má zabránit přehřátí jádra. Švýcarský projekt Aquasar pracuje s chlazením pomocí vody, které je až 4000krát účinější při zachycování tepla. Podle Dowalla z Greenepeace nebyly důvodem pro testování nového systému chlazení "servroven" obavy o změnu klimatu, ale vysoké účty za spotřebovanou elektřinu.

Systém vyvíjený IBM využívá síť drobných rozvodů o průměru v setinách milimetru, které pumpují nepatrné množství vody do trubiček umístěných přímo na procesoru. Tepelná energie by měla ohřívat vodu v odděleném okruhu na teplotu zhruba 65 C. Takto ohřátá kapalina by pak měla dodávat teplo do systému vytápění budov Švýcarského federálního institutu technologií v Curychu.

Také společnost Google již pracuje na vlastím systému chlazení. Jedním z prověřovaných řešení je umístit datová centra na plovoucí lodě a využít k chlazení mořskou vodu. Další možností je využít chodby starých uhelných dolů a umístit servery do podzemí.

Podle článku Duncan Graham-Rowe Could computers be used to heat our homes and offices? z 24. 06. 2009


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist