https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-koncentrace-metanu-v-atmosfere-zase-poroste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Koncentrace metanu v atmosféře zase poroste

29.9.2006 07:40 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci zjistili, že v příštích několika letech prudce poroste koncentrace metanu v atmosféře. Kvůli tomu se bude planeta oteplovat rychleji, než se předpokládalo, napsal deník Guardian.
 

Mezinárodní tým vědců dokázal, že zatímco v devadesátých letech 20. století koncentrace metanu klesala, na přelomu století začaly naopak jeho emise důsledkem lidské činnosti zase stoupat. Phillipe Bousquet z pařížské Laboratoře věd pro klima a životní prostředí zkoumal spolu s vědci ze Spojených států, Austrálie, Nizozemí a Jihoafrické republiky data koncentrace metanu v atmosféře od začátku osmdesátých let 20. století. Tyto údaje pocházely z 68 pozemních stanic po celém světě a vědci objevili, že nárůst antropogenních emisí metanu byl až dosud maskován, protože kvůli nezvykle suchému počasí ubylo přirozených emisí metanu z mokřadů.

Vědci vyjádřili obavu, že očekávané počasí s větší vlhkostí navrátí v následujících třech až pěti letech mokřady do jejich normálního stavu, kvůli tomu pak výrazně poroste množství metanu v atmosféře, píše Guardian. Ačkoliv je koncentrace tohoto plynu v atmosféře dvěstěkrát nižší než koncentrace oxidu uhličitého, je metan při zadržování tepla dvacetkrát účinnější.

Z naměřených dat vědci zjistili, že koncentrace metanu klesla z 12 ppm (parts per million) v osmdesátých letech na 4 ppm v letech devadesátých. Výpočty však ukázaly, že snížení emisí bylo jen částečně důsledkem striktních opatření uvalených na průmysl. Od devadesátých let antropogenní emise metanu opět rostou, zejména vlivem nárůstu spotřeby uhlí v Číně. "Špatnou zprávou je, že snížení celkových emisí metanu v posledních několika desetiletích bylo pouze dočasné," řekl podle Guardianu Jos Lelieveld, ředitel německého Institutu Maxe Plancka pro chemii.

Podle článku Iana Sampla v deníku Guardian ze dne 28. 9. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist