https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-kvuli-globalnimu-oteplovani-absorbuji-rostliny-mene-oxidu-uhliciteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Kvůli globálnímu oteplování absorbují rostliny méně oxidu uhličitého

16.5.2007 02:00 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Změna klimatu možná dosáhla klíčového bodu zlomu, napsal deník Guardian. Nový výzkum naznačuje, že by teploty mohly stoupat rychleji, a bojovat proti globálnímu oteplování by tak mohlo být stále těžší.
 

Vědci z univerzity v Bristolu oznámili, že dříve nevysvětlený nárůst koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře je způsoben větším množstvím skleníkových plynů unikajících ze stromů, rostlin a půdy. Kvůli globálnímu oteplování vegetace pohlcuje méně uhlíku. Tento nárůst zhoršuje již tak dost neradostné předpovědi Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), který předminulý týden varoval, že už nezbývá ani deset let, aby se omezily emise a zabránilo se nejhorším dopadům globálního oteplování, píše Guardian.

V současné době pohlcuje životní prostředí zhruba polovinu antropogenních emisí, avšak mnoho vědců se obává, že s rostoucími teplotami se tento efekt bude zmenšovat. Měření koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší ukazuje od začátku tohoto století ostrý vzestup, ve čtyřech z posledních pěti let jsou koncentrace neobvykle vysoké. Tento nárůst ale nesleduje křivku rostoucích emisí ze spalování fosilních paliv, dá se vysvětlit jedině přírodními jevy, jako jsou požáry nebo El Niño, napsal deník.

Tým Wolfganga Knorra, který se na Bristolské univerzitě věnuje výzkumu klimatu, porovnal naměřené koncentrace oxidu uhličitého z let 2002-03 se simulacemi, jak se půda a rostliny chovají při rozdílných podmínkách. A zjistil, že další množství skleníkového plynu se mohlo do atmosféry dostat proto, že rostliny kvůli nebývalému suchu a teplu absorbovaly méně oxidu uhličitého, napsal deník Guardian.

Podle článku Davida Adama v deníku Guardian ze dne 11. 5. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist