https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-ledove-kry-mozna-pomahaji-kompenzovat-emise-oxidu-uhliciteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Ledové kry možná pomáhají kompenzovat emise oxidu uhličitého

25.6.2007 10:21 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ledové kry jsou ohnisky života a možná pomáhají snižovat koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře, napsal deník Guardian. Američtí vědci zjistili, že tisíce plovoucích ker, které se důsledkem klimatické změny odlamují z pobřeží Antarktidy a plují pryč, mají významný dopad na ekologii a chemii oceánu okolo nich.
 

Ledové kry nesou živiny, které se s tím, jak led taje, dostávají daleko do moře. To zajišťuje potravu mořským ptákům, drobným bezobratlým živočichům, rybám a fytoplanktonu až do vzdálenosti přes tři kilometry okolo každé kry. Geochemik Timothy Shaw z univerzity v Jižní Karolíně, jeden z autorů nové studie, podle Guardianu řekl: "V Jižním oceánu chybí větší zdroj pevninského materiálu, protože sem neústí velké řeky. Ledové kry jsou vlastně takovými pohybujícími se ústími řek, které do oceánu distribuují pevninské živiny."

Fytoplankton poblíž ledových ker absorbuje oxid uhličitý z okolní vody, píše se ve studii. Z toho by mohly vyplývat důležité implikace pro výzkum klimatických změn, protože světový oceán by mohl absorbovat více oxidu uhličitého z atmosféry, než se původně předpokládalo. Na snímcích ze satelitu vědci napočítali více než 1 000 ledových ker na 11 000 kilometrech čtverečných ve Weddellově moři v Jižním oceánu. Odhadují, že ledové kry zvyšují ve Weddellově moři biologickou produktivitu až o 40 procent, uvádí deník.

Studie se zaměřila na dvě obrovské ledové kry. K výzkumu bočních ponořených stěn ker a okolní vody vědci používali malé dálkově řízené plavidlo, vybavené barevnou kamerou. Pomocí ní pak identifikovali a počítali organismy a sbírali vzorky, napsal Guardian.

Podle článku Hilary Osbornea v deníku Guardian ze dne 22. 6. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist