https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-lesy-zhorsuji-klimaticke-zmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Lesy zhoršují klimatické změny

12.12.2005 12:39 | LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci zjistili, že expandující lesy v mírném pásmu Evropy, Severní Ameriky a Asie mohou přispívat ke globálnímu oteplování, napsal britský deník Guardian.
 

Johannes Feddema z Kansaské univerzity a jeho šest kolegů z amerického Národního střediska pro výzkum atmosféry se věnovali výzkumu změn ve využívání krajiny (tzv. land use) - expanzi měst, mýcení lesů kvůli zemědělství a vysoušení mokřadů a jejich dopadu na změny klimatu v následujících sto letech. Potvrdili to, co mnozí ekologové předpovídají již desítky let, že destrukcí amazonských pralesů se lokální klima oteplí asi o 2°C. Je to proto, že stromy nasávají oxid uhličitý z atmosféry, ale pálením lesů se tento skleníkový plyn zase uvolňuje. Pak ale vědci začali zkoumat lesy v mírném pásmu a zjistili úplný opak.

Na simulacích se ukázalo, že přeměna severoamerických a evropských lesů a pastvin na zemědělskou půdu by mohla region ochladit a rušit účinek globálního oteplování o 25 - 50 procent. Je to proto, že zrající obilí a ostatní plodiny odrážejí více slunečního světla zpátky do vesmíru a uvolňují do vzduchu více vlhkosti, zatímco tmavé lesy světlo absorbují. Ken Caldeira z Carnegie Institution řekl Guardianu: "Doufali jsme, že zjistíme, že expandující lesy ve Spojených státech pomohou zpomalit globální oteplování. Lesy by však mohly změnu klimatu ještě zhoršit."

V červenci přišel tým vědců z univerzity v Newcastlu s tvrzením, že lesy nasávají vodu a uvolňují ji do atmosféry dvakrát rychleji než travnaté porosty a pole. V září evropští badatelé prokázali, že během horkého léta roku 2003 se uvolnila zpátky do atmosféry většina uhlíku absorbovaného lesy během předchozích čtyř let, což urychlilo globální oteplování a vyvolalo ještě větší vlny veder. Tato zjištění mohou bezpochyby rozčílit americké společnosti veřejných služeb sázející lesy jako kompenzaci k užívání fosilních paliv a ochránce přírody, kteří chtějí lesy chránit. Tým z Kansaské univerzity označil svou studii jako "první krok" v tomto směru, napsal Guardian.

Podle článku Tima Radforda v deníku Guardian ze dne 9. 12. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist