https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-nef-chce-azyl-pro-quotekologicke-uprchlikyquot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: NEF chce azyl pro "ekologické uprchlíky"

1.10.2003 14:25 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Země, které ničí přírodní podmínky chudších národů postupujícím globálním oteplením nebo těžbou tropických lesních porostů, by měly být připraveny přijmout odpovídající počet uprchlíků, kterým svou činností zničily životní podmínky. S touto myšlenkou přichází New Economics Foundation (NEF), podle které je přijetí zodpovědnosti za environmentální běžence logickým rozšířením principu náhrady za znečištění.
 

Lidé, jejichž životní prostředí bylo poškozeno a zničeno, a kteří přišli o podmínky pro živobytí, by měli dostat příslušnou náhradu a měli by být chráněni těmi, kdo jejich stav zapříčinili, říká zpráva NEF. Naznačuje se zde možnost rozšíření Ženevské konvence i na osoby, které přišly o domov kvůli degradaci životního prostředí. Celé země jako je Tuvalu v jižním tichomoří se dostanou pod hladinu moře, celé oblasti se stávají nepoužitelnými pro zemědělství a lidé, kteří na nich žijí, nemají kam jít.

Svoboda znečišťování i svoboda konzumu by konečně měla být "zdaněna". Mezi státy, které produkují nejvíce znečišťujících látek, však tento názor není příliš populární, protože stále odmítají myšlenku souvislosti mezi zákonitostmi spotřeby a celosvětovou ekologickou krizí. Zatím státy, jako např. Británie, selhávají v přijetí uprchlíků, za které jsou zodpovědní.

Zpráva NEF tvrdí, že poškozování planty je záměrné, neboť politické reprezentace jsou stále informovány o všech následcích ničivého zacházení. "Problém i následky globálního oteplení, to kdo je za ně zodpovědný a kdo na něj doplácí, je dostatečně známo." Nebrat na vědomí tyto znalosti musí být klasifikováno jako záměrné chování, tvrdí zpráva. Americký plán rozvoje energetiky zvýší globální oteplení a jeho výsledkem bude další vlna uprchlíků. Takové chování by se dalo označit jako "ekologická perzekuce". Ženevská konvence označuje jako běžence každého, kdo byl donucen odejít ze své země kvůli odůvodněnému strachu z pronásledování, které může být náboženské, politické nebo jiné.

Prokazatelná hrozba utonutí nebo hladu je přesvědčivým důvodem pro útěk, pokračuje zpráva NEF. Počet "ekologických" uprchlíků by zřejmě převýšil počet lidí na útěku před válkami, politickým nebo náboženským útlakem a celkové číslo by mohlo dosáhnout až 20 000 000. Zpráva poukazuje především na Spojené státy, které jsou největším producentem skleníkových plynů na světě, ale také na "pevnou Evropu", která odmítá přijímat více běženců. Velká část takzvaných ekonomických imigrantů, do kterých se trefují jak politici, tak tisk, jsou lidé, kteří nemohou nadále žít tak jak byli zvyklí, kvůli ekologickým změnám vyvolaným politikou bohatých zemí.

"Jestliže je Spojené království zodpovědné za 3% celosvětových emisí skleníkových plynů a globální oteplení připravilo o domov na 20 000 000 lidí, pak by mělo být schopné přijmout 300 000 uprchlíků ročně," prohlásil v pondělí Andrew Simms, jeden z autorů zprávy. Podle odhadů NEF by do roku 2050 mohlo být těchto lidí až 150 milionů na celém světě.

Podle článku Paula Browna The Guardian 30. 09. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist