https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-nektera-potravinarska-barviva-a-konzervanty-zhorsuji-u-deti-hyperaktivitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Některá potravinářská barviva a konzervanty zhoršují u dětí hyperaktivitu

7.9.2007 08:20 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Rodiče by měli sledovat, zda nápoje, sladkosti a koláče, které dávají dětem, neobsahují některá umělá aditiva. Byla zveřejněna první studie potvrzující, že některé přísady v jídle souvisejí s hyperaktivitou a dalšími problémy s chováním, napsal deník Guardian.
 

Britská vládní Agentura pro potravinové standardy (FSA) již vypracovala nové rady pro spotřebitele, které doporučují rodičům nedávat dětem výrobky obsahující jistá "éčka", pokud jejich děti vykazují známky hyperaktivity nebo poruchy ADHD (hyperaktivita s poruchou pozornosti). Podle některých odborníků a aktivistů zabývajících se zdravím však vláda propásla příležitost některá aditiva úplně zakázat a odpovědnost hodila na rodiče, píše Guardian. Dospělým bylo doporučeno kontrolovat štítky na potravinách. Mnoho sladkostí a pečiva se však prodává bez označení, stejně jako třeba zmrzlina. FSA uvedla, že nebude vydávat ani doporučení pro ředitele škol o tom, co by měla, nebo neměla obsahovat školní jídla.

Hyperaktivita se typicky projevuje zvýšeným množstvím pohybu, impulzivitou a nepozorností a může ztěžovat učení. Není přesně jasné, kolik lidí hyperaktivita postihuje. V Británii se uvádí, že těžší formou trpí 2,4 až 5 % populace. Vědci z univerzity v Southamptonu zkoumali reakce 153 tříletých dětí a 144 dětí ve věku mezi osmi a devíti lety na směs aditiv v různých nápojích. A zjistili, že umělá potravinářská barviva a přísady na ně měly "škodlivý vliv". Děti pily směs aditiv s umělými barvivy a konzervanty, jako je benzoan sodný, běžně užívaný v nealkoholických nápojích. Směs byla navržena tak, aby odrážela to, co běžné dítě obvykle zkonzumuje za den, napsal deník.

Zjistilo se, že když děti dostaly nápoje obsahující testovanou směs, jejich hyperaktivita se zvětšila. Ale reakce nebyly shodné. Některé děti reagovaly významně, jiné skoro ne. Studie zjistila, že se poruchy v chování po konzumaci aditiv objevily u dětí v celé populaci, nikoli jen u těch trpících hyperaktivitou. Profesor Jim Stevenson, který studii vedl, tvrdí: "Nyní máme jasný důkaz, že směs jistých potravinových barviv a benzoových konzervantů může mít negativní vliv na chování dětí. Už dříve se objevily důkazy, že dětem s poruchami chování může pomoci vyřazení některých potravinových barviv z jídelníčku." Profesor Stevenson říká, že podle jeho osobního pohledu mohla vláda přijmout přísnější opatření a barviva zakázat, ale uznává, že téma benzoanu sodného je třeba vnímat komplexněji.

K novému výzkumu se vyjádřil i Andrew Wadge, vedoucí vědeckého oddělení FSA: "Revidovali jsme naše doporučení spotřebitelům: pokud dítě jeví známky hyperaktivity, nebo ADHD, mohlo by pomoci vyřadit z jeho jídelníčku barviva testovaná Southamptonskou univerzitou." Pokud se rodiče barviv obávají, měli by podle něj pamatovat na to, že aditiva musí být uvedena na označení výrobku. Díky tomu si mohou vybrat, kterému produktu se vyhnout.

Mluvčí Skupiny na podporu hyperaktivních dětí v reakci na novou studii uvedl: "Tento výzkum potvrzuje, co mnozí z nás vědí už 30 let. Velmi ale pochybujeme, že tato doporučení budou uplatňována. Je praktické, aby se rodiče museli vyptávat učitelů na aditiva ve školních jídlech, nebo se ptát jiných rodičů na složení jídla, které dítě nese na oslavu?" A Richard Watts, koordinátor Kampaně za dětské jídlo, k tomu dodal: "Ukazuje se, že odpadkový jídelníček je špatný pro duševní zdraví dětí, stejně jako pro to fyzické. Musíme více informovat rodiče o potenciálních problémech způsobených aditivy a přimět děti, aby jedly méně potravin plných "éček", a to omezením reklamy a jasným označením potravin."

Dopady výzkumu by mohly zasáhnout nejen průmysl s potravinovými přísadami a barvivy, ale celé potravinářské odvětví, včetně výroby nápojů, píše Guardian. Julian Hunt z Federace pro potraviny a nápoje zdůraznil, že používání aditiv už bylo omezeno, a dodal, že firmy budou k těmto zjištěním přihlížet. "Průmysl reaguje na poptávku po snížení používání aditiv. Mnoho potravin a nápojů v supermarketech žádná umělá barviva neobsahuje."

Podle článku Rebeccy Smithersové v deníku Guardian ze dne 6. 9. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist