https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-obsahuji-ananasy-z-kostariky-zakazane-chemikalie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Obsahují ananasy z Kostariky zakázané chemikálie?

27.10.2010 12:14 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Sladký ananas mnohým Evropanům kysne na jazyku. Důvodem jsou obvinění z ničení životního prostředí, potlačování odborů, případy chemické otravy a bídné mzdy pracovníků, která stojí za nízkou cenou sladkého ovoce, píše ve své reportáži pro deník Guardian Felicity Lawrence.
 

„Ananasy jsou při pěstování ošetřovány velkým množstvím pesticidů, asi 20 kg účinné látky na hektar půdy za jeden cyklus. Jsou použity chemikálie, které jsou nebezpečné pro životní prostředí a lidské zdraví. Používají se tady organofosfáty, chlor, hormonální disruptory, chemické látky, o kterých je známo, že způsobují rakovinu, chemikálie, které působí jako reprodukční toxiny... Mnohé z nich jsou vysoce toxické, některé jsou perzistentní znečišťující látky,“ říká Fernando Ramirez ze Státního univerzitního ústavu toxických látek. Všechny používané chemikálie jsou na Kostarice legální.

Tento způsob intenzivního zemědělství umožnil produkci levných ananasů, určených především na vývoz. Globální produkce stoupla od roku 1998 téměř o polovinu. V roce 2009 kostarické ananasy přinesly zisk ve výši 700 milionů dolarů a přímo na plantážích pracuje přes 25 tisíc lidí. Tři čtvrtiny ananasů z Kostariky směřuje do evropských obchodů.

Ramirez ví, že je obtížné ananasový boom regulovat, protože majitelé plantáží mají velký politický a ekonomický vliv. Podle výzkumu dostanou dělníci z plantáží z každé stokoruny za prodej ananasů jen 4 koruny. Pokud se pracovníci kvůli nízkým mzdám a špatným podmínkám postaví na odpor, jsou propuštěni.

Po posledním zkoumání ananasů dovezených z Kostariky do Británie byl zveřejněn závěr, že by konzumace tohoto ovoce neměla mít vliv na zdraví spotřebitelů.

Kvůli obrovským palntážím ale vznikají problémy i s přístupem k pitné vodě. Například v oblasti plantáží Hacienda Ojo de Agua a Finca Babilonia musí lidé pro pitnou vodu k cisterně, neboť podzemní voda byla prohlášena za nebezpečnou. Testy ukázaly, že byla kontaminována agrochemikáliemi používanými při pěstování ananasu. Přesto je na této vodě mnoho vesničanů závislých, protože dodávky pitné vody jsou nedostatečné.

Existují však i jiné způsoby, jak pěstovat ananasy. Mainor Soto Castro přešel z konvenční produkce na fair trade a ekologickou produkci. Nyní je ale ekologické zemědělství v krizi, dramatický pokles poptávky způsobily právě levné konvenční ananasy. Pro tři čtvrtiny jeho ananasů nenašel odbyt a musel je prodat za cenu shodnou s konvenčními.

Podle článku Felicity Lawrence „UK Bitter fruit: The truth about supermarket pineapple“ zveřejněného na serveru Guardian.co.uk 2. října 2010.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist