https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-ostrovni-staty-nedovolily-odlozit-jednani-o-klimatickych-zmenach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Ostrovní státy nedovolily odložit jednání o klimatických změnách

16.12.2003 13:19 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ostrovním státům se nelíbí pomalý postup v boji proti klimatickým změnám. Koalice čtyřiceti malých ostrovů zablokovala poslední den zasedání v Miláně rozhodnutí velkých států pokračovat v rozhovorech v rámci Kjótského protokolu až za 18 měsíců.
 

Aliance malých ostrovních států sdružuje společenství nejmenších zemí na světě, které jsou zároveň nejvíce ohroženy změnami klimatu. Zoufale očekávají pomoc ve výši 30 milionů liber, která by jim měla usnadnit adaptaci na změněné životní podmínky. Dotaci odsouhlasili účastníci konference v Miláně. Jenže uvolnění finačních prostředků závisí na dohodě mezi všemi 120 státy, které přistoupily ke Kjótskému protokolu o snižování emisí skleníkových plynů.

Enele Soponga, předseda aliance ostrovních států a vyslanec tichomořského ostrova Tuvalu při OSN, se obává, že jeho země se svými 12 000 obyvateli bude první, která v důsledku zvýšení hladiny moře zcela zmizí z mapy světa. Povrch ostrova byl zatopen letos již třikrát. Voda odplavila rostliny i půdu a na celém území není pitná voda. Většina lidí se odstěhovala na Nový Zéland, ale staří lidé chtějí zůstat. "Abychom přežili během období sucha, potřebujeme zařízení na odstraňování soli z vody poháněné solární energií. Nemáme na to žádné peníze a potřebujeme pomoc od zemí, které produkují skleníkové plyny," říká Enele Soponga. Podle něj i blízké Kiribati a Marshallovy ostrovy jsou velmi blízko úplnému potopení.

Odklad zasedání konference do roku 2005 prosazovali především ministři Evropské unie, kteří doufají, že po prezidentských volbách v Rusku a Spojených státech příští léto, se politické řešení boje proti změnám klimatu dostane zase na pořad dne. Kjótský protokol, který byl vyhlášen v roce 1997, kdy státy rozvinutého světa podepsaly dohody o omezení produkce skleníkových plynů, je do doby než jej ratifikuje Rusko jen prázdným gestem. Státy prosazující dohody z Kjóta nemají žádný "plán B" a všechno tedy závisí na Rusku. Vladimír Putin bude zřejmě chtít využít výhodného postavení Ruska při jednání se Světovou obchodní organizací (WTO) o cenách ropy a zemního plynu. Konference OSN o klimatických změnách se místo po rok a půl trvající přestávce sejde již napřesrok, jak bylo původně plánováno.

Podle Paula Browna The Guardian 13. 12. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist