https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-pasaty-zeslabuji-kvuli-globalnimu-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Pasáty zeslabují kvůli globálnímu oteplování

9.5.2006 10:02 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Pasáty, které vanou v oblastech okolo rovníku, ztrácejí sílu. Je to proto, že globální oteplování narušuje atmosférickou cirkulaci, napsal deník Guardian.
 

Větry, které nesou deště západním směrem a které promíchávají vodu v oceánech, ovlivňují počasí na celém světě. Vědci se obávají, že pokud pasáty přestanou vát, počasí se stane nepředvídatelné a mořské organismy budou hladovět, protože jim budou chybět živiny z hlubokých vod.

Klimatolog z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru Gabriel Vecchi porovnával záznamy měření síly větru (včetně měření prováděného Královským loďstvem od 60. let 19. století), aby zjistil, jak se v historii, zejména po průmyslové revoluci, měnil velký vzdušný proud zvaný Walkerova cirkulace. Tento vzdušný proud způsobuje, že tichomořské pasáty vanou ze západního pobřeží Jižní Ameriky směrem k Indonésii, píše Guardian. Cestou pasát nabírá vlhkost z teplých vod, která pak spadne v podobě deště, když vzduch stoupá nad Indonésií.

Pasáty však mají ještě jednu důležitou vlastnost, jež přímo ovlivňuje tichomořské ekosystémy. Jak vítr vane nad hladinou oceánu, tlačí na vodu a pohání oceánské proudění. V oblasti Walkerovy cirkulace se tak dostávají k hladině chladnější vody z hloubky, které jsou bohaté na živiny. Ty jsou životně důležité pro mořské organismy, napsal deník.

Gabriel Vecchi zjistil, že od poloviny 19. století se Walkerova cirkulace zeslabila o 3,5 procenta, a předpověděl, že do roku 2100 zeslabí o 10 procent. Každý pokles síly větru má významný dopad na oceánské proudění a výpočty ukázaly, že kvůli zeslabení pasátů klesla aktivita mořského proudění o 7,5 procenta.

Zeslabení Walkerovy cirkulace je jednou z nejčastějších předpovědí získaných modelováním změn klimatu. "Chtěli jsme tuto předpověď ověřit a také vyzkoušet, jak dobře klimatické modely pracují," řekl podle Guardianu Gabriel Vecchi. Při následujících experimentech vědci na modelech zkoušeli různé simulace, například co se stane s Walkerovou cirkulací, pokud množství skleníkových plynů stoupne či naopak nestoupne. Ukázalo se, že s přibývajícími skleníkovými plyny v atmosféře se Walkerova cirkulace zpomalila.

Podle článku Iana Samplea v deníku Guardian ze dne 4. 5. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist