https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-pestovani-biopaliv-muze-zpusobit-zavazne-problemy-upozornuje-osn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Pěstování biopaliv může způsobit závažné problémy, upozorňuje OSN

11.5.2007 10:45 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Svět chce rychle přejít z ropy na biopaliva, ale pokud tento proces nebude pečlivě řízen, způsobí odlesňování, vyžene malé zemědělce z půdy a povede k vážným nedostatkům potravin a nárůstu chudoby. S odkazem na rozsáhlý průzkum a zprávu OSN o tom informuje deník Guardian.
 

Výzkum OSN se zaměřil na plodiny, jako je palma olejová, kukuřice, cukrová třtina, sója a dávivec černý. Bohaté země chtějí pomocí těchto paliv snížit své emise skleníkových plynů, stabilizovat cenu ropy, otevřít nové trhy a také zvýšit životní úroveň chudých. Avšak OSN upozorňuje na to, že biopaliva mohou lidstvo a životní prostředí ovlivnit i negativně či dokonce nevratně.

Globální produkce energetických plodin se každých pár let zdvojnásobuje a 17 zemí se již v podstatě zavázalo k jejich pěstování ve velkém, píše Guardian. Minulý rok byla k výrobě biopaliva použita více než třetina celé produkce kukuřice ve Spojených státech (oproti roku 2005 to byl nárůst o 25 %). Brazílie a Čína biopaliva pěstují na skoro 50 milionech akrů. Evropská unie se zavázala, že do roku 2020 musí 10 % veškerých pohonných hmot tvořit biopaliva.

Na jedné straně mohou podle OSN biopaliva snížit a stabilizovat cenu ropy, což by mohlo chudým zemím pomoci. Avšak již dnes dochází k rozsáhlému kácení lesů kvůli rozšiřování zemědělské půdy pro pěstování olejových palem, napsal Guardian. Ochranářské organizace upozorňují, že pro klima by to mohlo znamenat katastrofu a také by mohla být ohrožena některá zvířata, například orangutani v Indonésii. OSN varuje, že pěstování energetických plodin ve velkém měřítku může vést k vážné ztrátě biodiverzity, erozi půdy a vylouhování půdních živin. I střídání plodin může mít negativní důsledky, pokud nahradí původní lesy a pastviny.

Avšak jednotlivá zjištění se rozcházejí v tom, zda energetické plodiny chudým zemím pomohou, nebo uškodí. Podle jedné názorové skupiny zabere jejich pěstování nejlepší půdu, což následně zvýší globální ceny potravin, napsal Guardian. To by mohlo některým zemědělcům pomoci, ale jiné poškodit a taky zvýšit cenu potravinové pomoci. Zpráva OSN dále uvádí, že zisky zemědělců nejsou vůbec jisté, může dojít ke zvýšení nákladů. Pěstování energetických plodin může poškodit zvláště zemědělce, kteří nevlastní půdu, a chudé lidi, kteří potraviny nakupují, protože se ještě zvětší tlak na jejich omezené finanční zdroje.

"Při nejhorším mohou programy na pěstování biopaliv vést až ke koncentraci vlastnictví, což vyžene nejchudší zemědělce z jejich půdy a uvrhne je do ještě větší chudoby," píše se ve zprávě. Energetické plodiny mohou transformovat zemědělskou ekonomiku bohatých i chudých zemí, přitáhnout nové hráče a kapitál, avšak pravděpodobně povedou k problémům. Zpráva rovněž uvádí, že biopaliva nezaručují snížení emisí skleníkových plynů, píše deník. Produkcí a používáním biopaliv se sice emise oproti palivům z ropy trochu sníží, avšak jen pokud při tom nedojde k odstraňování lesů a rašeliny, kde je uložen uhlík za celá staletí.

"Víc a víc lidí si uvědomuje, že biopaliva znamenají vážné problémy pro životní prostředí i dostatek potravin. Změna klimatu je velice vážný problém, ale nemůžete proti ní bojovat rozsáhlým odlesňováním," řekl Jan van Aken z amsterdamského ústředí Greenpeace. "Biopaliva nám nabízejí skvělou příležitost jak bojovat se změnou klimatu a zajistit energetickou bezpečnost a rozvoj venkova. Avšak je potřeba pečlivě plánovat investice, aby nevznikly nové environmentální a sociální problémy," uvedl Achim Steiner, výkonný ředitel Programu OSN pro životní prostředí.

Podle článku Johna Vidala v deníku Guardian ze dne 9. 5. 2007


reklama

 
HANKA HERMOVÁ

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist