https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-podpora-biopaliv-mrzaci-zivot-nejchudsich-obyvatel-planety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Podpora biopaliv mrzačí život nejchudších obyvatel planety

11.4.2008 13:40 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Raketový růst cen potravin způsobuje problémy s výživou v nejchudších zemích světa. Podle ředitele Světové banky Roberta Zoellicka dnešní růst cen potravin zcela zničí pozitivní dopady programu na snižování chudoby ve světě za posledních sedm let, píše deník Guardian.
 

Město Bukavu
Pro chudé lidi znamená zdražení potravin prostě to, že budou méně jíst, tvrdí ředitel Světové banky Robert Zoellick.
Ilustrační foto: Vladan Brož

Ředitel Světové banky Robert Zoellick požaduje po bohatých zemích dalších 500 milionů dolarů na podporu Světového programu výživy (WFP) a prosazuje nový postup v celosvětové politice boje proti hladu. „V USA a v Evropě jsme se v posledním roce zaměřili na ceny pohonných hmot na benzínových čerpadlech. Zatímco mnoho lidí má obavy z toho, čím natankují nádrže svých automobilů, mnoho jiných obyvatel naší planety má obavy, čím naplní své žaludky. A je to pro ně čím dál tím těžší,“ prohlásil Zoellick.

Podle něj cena pšenice vzrostla v posledních letech o 120 %, cena bochníku chleba pak více než dvojnásobně. Za pouhé dva měsíce vzrostla cena rýže o 75 %. V průměru se zvýšily ceny potravin za poslední tři roky o 83 %, vypočítává Světová banka. „V Bangladéši představuje cena dvou kilogramů rýže téměř polovinu denního příjmu chudé rodiny,“ řekl Zoellick. Pro chudé lidi znamená zdražení potravin prostě to, že budou méně jíst. Chudí obyvatelé Jemenu dnes utratí více než čtvrtinu svého příjmu jen za chleba. Podle Zoellicka současná cenová krize také zcela neutralizovala pozitivní dopady programu na snižování chudoby za posledních sedm let. Analýza Světové banky souzní s výzkumem Mezinárodního měnového fondu (IMF), který ukazuje, že Afrika bude růstem cen potravin zasažena nejvíce. Více než dvaceti africkým státům se zhorší obchodní bilance o více než 1 % HDP kvůli vyšším platbám za potraviny.

Podle ředitele Světové banky je dobře, že si světoví politici začínají všímat vážnosti potravinové krize. "Nemůžeme ale být spokojení jen se studiemi, zprávami a rozhovory,“ řekl deníku Guardian. Půl miliardy dolarů na programy pro nejchudší obyvatele planety jsou jednou cestou. Podle Zoellicka je další cestu dlouhodobá finanční podpora mezinárodní pomoci, zejména v oblasti zemědělství. Světová banka plánuje v letošním roce zdvojnásobit půjčky do zemědělství v rozvojových státech na 800 milionů dolarů. V důsledku prudkého růstu cen základních potravin se v posledním roce již rozhořely sociální bouře například v Mexiku nebo Indii. Řada vlád musela zavést zákaz vývozu některého zboží, aby udržela pod kontrolu ceny potravin.

Ředitel Zoellick je také velmi kritický k pěstování plodin na výrobu biopaliv. V USA a v Evropě se velmi podporuje využívání biopaliv jako léku na problémy s klimatickými změnami, ale tahle politika vede v některých případech k tomu, že se na zemědělské půdě přestávají pěstovat plodiny určené ke konzumaci. A kvůli tomu rostu ceny potravin, tvrdí Zoellick. Ten také tvrdě kritizuje systém dotací a dovozního cla, které mají za úkol výrazně navýšit využívání biopaliv.

Tisková mluvčí organizace Oxfam Liz Stuartová řekla deníku Guardian: „Evropa a USA musí zastavit jejich masivní podporu pěstování rostlin na výrobu paliv. Jejich používání má pochybný dopad na zlepšení životního prostředí, zvyšuje ceny potravin a mrzačí život nejchudších obyvatel planety,“ řekla deníku Guardian.

Podle článku Larry Elliotta a Heather Stewartové v deníku Guardian z 11. 04. 2008
reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist