https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-reditel-exxonu-podporuje-uhlikovou-dan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Ředitel Exxonu podporuje uhlíkovou daň

14.1.2009 10:53 | PRAHA/WASHINGTON (Ecomonitor)
Největší ropná společnost světa, Exxon Mobil, změkčuje svůj postoj vůči boji proti změnám klimatu. Její výkonný ředitel Rex Tillerson prohlásil, že jeho společnost podporuje zavedení systému uhlíkové daně, napsal deník The Guardian.
 

Významný posun v postoji společnosti Exxon ke změnám klimatu zveřejnil její výkonný ředitel ve Washingtonu při debatě o světové energetické bezpečnosti organizované Mezinárodním centrem Woodrowa Wilsona (WWICS). Před publikem Tillerson prohlásil, že podle něj je uhlíková daň spravedlivějším způsobem jak snížit objem skleníkových plynů než zavedení systému obchodování s emisními povolenkami.

„Jako pro obchodníka je pro mě těžké říci, že se mi líbí jakékoli nové daně,“ řekl podle Guardianu Tillerson. „Ale uhlíková daň mi přijde mnohem přímočařejší, transparentnější a také účinnější,“ prohlásil ředitel společnosti Exxon Mobil.

Tillerson je prý přesvědčen, že do budoucna je třeba řešit kombinaci větší energetické efektivity, využívání nových zdrojů energie a snížení poptávky po energiích. A uhlíková daň by měla být tím nejúčinnějším řešením, protože odráží cenu uhlíku ve všech ekonomických rozhodnutích, od rozhodnutí podniků něco vyrobit až po rozhodování zákazníků, co chtějí nakupovat.

Až donedávna se Exxon Mobil zdráhala vůbec uznat, že skleníkové plyny jsou zodpovědné za světové změny klimatu. Společnost musela čelit velkému tlaku kvůli své ekologické politice, která vyvrcholila rebelií akcionářů, vedených zástupci Rockefellerovy rodiny na výroční schůzi minulý rok, píše deník Guardian.

Podle článku Andrewa Clarka zveřejněnho v deníku The Guardian dne 10. ledna 2009


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist