https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-svetove-korporace-obraceji-zajem-ke-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Světové korporace obracejí zájem ke klimatickým změnám

28.5.2004 11:23 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
O klimatické změny se začínají zajímat velké korporace včetně těch, které dosud o tuto problematiku vůbec neprojevovaly zájem, jako je například ropný koncern Exxon Mobil. Mezinárodní investiční skupina oznámila, že do jejího každoročního průzkumu objemu vypouštěných uhlíkových emisí Carbon Disclosure Project (CDP) se letos zapojilo třikrát více firem než v předchozích letech.
 

Skupina investorů, kteří dohromady spravují majetek v hodnotě ročního hrubého domácího produktu Spojených států, začala s projektem CDP v roce 2000, kdy oslovila více než 500 největších firem světa. Podle letošních výsledků se za nejlepší ve své kategorii podle odpovědí dají považovat britské koncerny British Petroleum (BP) a British Gas (BG group), následují bankovní domy Abbey National a HSBC. Na druhé straně jiné velké podniky opět neodpověděly na dotazník CDP, například největší britský dodavatel potravin Compass Group a americký výrobce letadel Boeing. Ropná společnost Exxon, odpůrce Kjótských dohod i ostatních akcí na zmírnění dopadů klimatických změn, se letos poprvé zapojila do celosvětového průzkumu. Podle organizátorů byly její odpovědi "inteligentní a úplné". Na letošním setkání akcionářů očekává koncern Exxon bouřlivou diskusi nad otázkou klimatických změn.

Počet účastníků projektu CDP se zvýšil z loňských 35 firem na 95 v roce 2004. Většina z těchto společností je přesvědčena, že problém klimatických změn je skutečnou hrozbou, ale zároveň pro ně může znamenat nové obchodní příležitosti. "Skupina největších světových investorů má jednoznačný zájem na odvrácení hrozby klimatických změn. Mohly by zdevastovat jejich bohatství," říká James Cameron, ředitel projektu CDP. "Pozitivní na této zprávě je, že největší světové korporace se začínají hlásit ke své zodpovědnosti k tomuto nebezpečí tím, že jsou ochotny vyčíslit, ale především snížit objem jimi vypouštěných emisí skleníkových plynů." Na druhou stranu více než 40 % velkých společností nadále společný výzkum ignoruje. Proto je účast, a tím deklarovaná odpovědnost firem jako Exxon nebo ChevronTexaco tak vítána. Seznam otázek byl v letošním výzkumu podstatně delší než v roce 2003.

CDP věří, že většina společností začíná brát nebezpečí klimatických změn vážně, a to zejména kvůli 70 miliardám dolarů, které stály průmysl extrémní jevy počasí v roce 2003. Také kvůli tlaku zemí OECD, které podporují představu hospodářství s nízkou produkcí emisí a "ceně uhlíku", která trápí celosvětové firmy s velkou spotřebou fosilních paliv.

Podle článku Podle článku Terryho Macalistera The Guardian 15. 05. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist