https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-vedci-chteji-zachranit-kuriozni-obojzivelniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Vědci chtějí zachránit kuriózní obojživelníky

22.1.2008 08:58 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Britští vědci zahajují ambiciózní projekt na záchranu některých nejpodivnějších obojživelníků, napsal deník Guardian. Zoologická společnost londýnského projektu EDGE identifikovala 100 druhů obojživelníků, kteří mají nejméně žijících příbuzných, což z nich činí vývojové rarity a skvělé příklady biodiverzity.
 

Projekt se zaměří na deset nejohroženějších, včetně velemloka čínského, který může dorůst až velikosti člověka, a keňského červora Boulengerula niedeni, což je beznohý obojživelník s tykadly na hlavě. Vedoucí projektu Helen Meredithová Guardianu řekla, že snaha přitáhnout pozornost k unikátním druhům by snad mohla odvrátit jejich postupné mizení. "Tyto druhy jsou v současné ochranářské praxi zanedbávány a budou i nadále, pokud na ně neupozorníme. Nejneobvyklejší druhy představují základní kameny vývoje života. Pokud je dokážeme ochránit, ochráníme mnohem větší část vývojového stromu, než když budeme chránit běžnější druhy," tvrdí.

Změna klimatu, ztráta přirozeného prostředí i nákazy si vybírají svou daň na obojživelnících celého světa, píše Guardian. Polovině ze všech druhů obojživelníků klesají počty jedinců, třetině hrozí vymizení. "Ochranáři jim nevěnují dostatečnou pozornost, a to zejména druhům, které nejsou tak charismatické. Biodiverzita se vyvíjela miliony let a udržuje budoucí biodiverzitu. Nakonec bychom mohli mít svět, kde zvládneme zachránit jen pár charismatických savců, budoucnost evoluce vypadá dost bezútěšně," dodala Helen Meredithová.

Kriticky ohrožený velemlok čínský vymizel od 60. let 20. století z osmdesáti procent. Je používán v tradiční medicíně a jeho habitat je poškozován stavbou přehrad a znečištěním řek. Na seznamu je i chilská "Darwinova žába" nosatka Darwinova, jejíž samec nosí vajíčka ve svém hlasovém vaku, dokud se nevylíhnou v pulce, nebo evropský macarát jeskynní, slepý živočich s průhlednou kůží, který loví pomocí čichu a elektrosenzitivity. Jedna pětina z druhů na seznamu, který vědci vypracovali, je v současné době nezvěstná, nejsou zaznamenána žádná současná pozorování. Například Darwinova žába byla naposledy spatřena v 80. letech a může být již vyhynulá, uvedl Guardian.

Podle článku Iana Sampla v deníku Guardian ze dne 21. 1. 2008


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist