https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-vedci-se-nepohodli-kvuli-surovinam-v-arktide
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Vědci se nepohodli kvůli surovinám v Arktidě

24.4.2006 09:29 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Britští vědci se dostali do sporu se svými kolegy ze Spojených států. Nelíbí se jim totiž, že Američané chtějí spolupracovat s naftařskými společnostmi při hledání surovin v Arktidě, napsal britský deník Guardian.
 

Americký geologický výzkum (US Geological Survey) plánuje společně s koncerny BP a Statoil pátrat v Severním ledovém oceánu po ropě a zemním plynu, a to v rámci boje proti globálnímu oteplování. Ředitel Britského antarktického výzkumu označuje americký projekt ze velmi znepokojující a také pochybuje o jeho etickém a vědeckém oprávnění, napsal deník Guardian.

Boj proti změnám klimatu a výzkum, jak oteplování ovlivní Arktidu a Antarktidu, je hlavním tématem projektu Mezinárodního polárního roku, který začne příští jaro a zúčastní se ho tisíce vědců ze šedesáti zemí. Arktida se otepluje dvakrát rychleji než zbytek planety. Loni v září se její ledová pokrývka rekordně zmenšila - nejvíc za celé uplynulé století. Vědci odhadují, že tamní teploty mohou do roku 2100 stoupnout o 4 až 7 °C, v létě roku 2060 by mohl být Severní ledový oceán dokonce úplně bez ledu.

Z dokumentu na webových stránkách Mezinárodního polárního roku vyplývá, že koncerny BP a Statoil jsou významně zapojeny do amerického projektu geologického průzkumu zdrojů energie v polárních oblastech, píše Guardian. Geologové odhadují, že až čtvrtina dosud neobjevených světových zásob ropy a zemního plynu leží právě v Arktidě. Chris Rapley, ředitel Britského antarktického průzkumu, řekl: "Vůbec by se mi nelíbil projekt, jehož jediným účelem by bylo zjišťování zásob uhlovodíků v Arktidě. Nemyslím si, že to je slučitelné s vědeckými a etickými zásadami Mezinárodního polárního roku."

Minulý měsíc při představení iniciativy Mezinárodního polárního roku profesor Rapley řekl, že vědci budou pracovat na projektech, které budou řešit aktuální problémy životního prostředí, protože "rychlé změny klimatu již dopadají na místní komunity lidí... a je jen otázkou času, kdy se projeví další problémy." Návrh US Geological Survey byl vědci organizujícími Mezinárodní polární rok přijat. Profesor Ripley však hodlá nechat prověřit jeho vhodnost odbornou komisí, napsal Guardian.

Suzanne Weedmanová z US Geological Survey podle Guardianu řekla, že průzkum energetických zásob je důležitou součástí činnosti společnosti a že jeho záměr patří do Světového energetického projektu. To je mezinárodní iniciativa zkoumající dosud neobjevené zásoby uhlovodíků, jejímiž členy jsou mimo jiné koncerny ExxonMobil, Amoco, Conoco, Texaco a PetroCanada. Weedmanová dále řekla, že naftařské společnosti spolufinancují Světový energetický projekt, ale v žádném případě nerozhodují o tom, jak budou peníze použity, ani se nepodílejí na průzkumu. Žádná společnost přímo nepřispěla na výzkum v Arktidě, ačkoli některé společnosti poskytly data. "Jedním z cílů Mezinárodního polárního roku je posoudit dopad klimatických změn na místní komunity lidí. Znalost energetických zásob pro ně může být velmi důležitá, protože se zde naskýtá možnost rozvoje Arktidy. My tu nejsme od toho, abychom o něm rozhodovali, taková je však realita," dodala Weedmanová.

Podle článku Davida Adama v deníku Guardian ze dne 18. 4. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist