https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-vetrne-elektrarny-by-se-mohly-prestehovat-do-mest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Větrné elektrárny by se mohly přestěhovat do měst

23.8.2007 08:14 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Větrné elektrárny by se mohly začít více objevovat v městských oblastech. Energetické firmy by tak mohly vyřešit odpor, který jejich turbíny vyvolávají, když prosazují plány na výstavbu větrných farem ve volné krajině, píše britský deník Guardian.
 

Ve Velké Británii začala podobné řešení prosazovat zdejší největší firma zaměřená na obnovitelné energie. V blízkosti přístavu Bristol se právě začaly točit listy tří větrných turbín společnosti Ecotricity. Ze tří čtvrtin pokrývají spotřebu celého přístavu a jejich stavba přišla na šest milionů liber.

Dale Vince, výkonný ředitel společnosti Ecotricity, řekl deníku Guardian, že se firma zaměřila na vyhledávání bývalých průmyslových oblastí (brownfields), protože sehnat povolení na stavbu větrné farmy je zde „mnohem jednodušší“.

Tato společnost již postavila větrné elektrárny v areálu elektrárny Ford v Dagenhamu a také kolem dálnice M4 v okolí Readingu. V současnosti se jedná o dalších dvaceti místech v zastavěných oblastech, kde by mohly být větrné turbíny postaveny.

„Při přípravě stavby ve venkovských oblastech se proti nám vždy postaví menší část veřejnosti a někteří představitelé státní správy, kterým se nelíbí, že by turbíny měly stát v jejich blízkosti. Naopak v městských nebo průmyslových oblastech je situace přesně opačná a naše návrhy mají velkou podporu,“ řekl Guardianu Dale Vince. V některých případech prý byla stavba schválena okamžitě.

Podle článku deníku The Guardian ze dne 20. 08. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist