https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-vysazovani-monokultur-kvuli-palmovemu-oleji-nici-tropicke-pralesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Vysazování monokultur kvůli palmovému oleji ničí tropické pralesy

19.3.2004 14:59 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Málokterý zákazník jej dokáže identifikovat, ale když půjde do jakéhokoli supermarketu, má pravděpodobnost jedna ku deseti, že vybraný výrobek bude obsahovat palmový olej. Tento tuk se přidává do mýdla, margarínu, dá se najít i ve rtěnce. Sdružení Přátelé země (FoE) zveřejnilo na počátku března studii, která dokazuje jak ničivý dopad má celosvětová spotřeba palmového oleje. Po průmyslovém pěstování zůstávají zničené miliony hektarů deštných pralesů spolu se vzácnými rostlinami a živočichy, znečištěné řeky a místní obyvatelé přicházejí o možnost uživit se.
 

Palma olejová pochází původně z centrální Afriky, ale rostlina se rozšířila v minulém století do všech tropických oblastí díky svým vlastnostem a vhodnosti k výrobě potravin a pracích prostředků. V současnosti je palmový olej po sojovém oleji druhým nejčastějším kuchyňským tukem, běžně se přidává do koláčů, sušenek, bramborových lupínků, zmrzliny a předvařených těstovin, ale také do zubní pasty a saponátů a výborně se dá využít i v kožedělném průmyslu i při zpracování železa. Palmový olej se v druhé polovině minulého století stal nejvíce prodávanou jednotlivou komoditou na světě. Dnes se palmový olej nachází v desetině druhů spotřebního zboží a v potravinářských produktech v celé třetině.

Indonésie, kde Přátelé Země získávali data pro svoji zprávu, je největším světovým vývozcem palmového oleje. Tento stát pokrývá pouhých 1,3 % plochy celé planety, ale je domovem 10 % všech druhů kvetoucích rostlin, 17 % druhů ptactva, 12 % savců a 16 % plazů a obojživelníků. Mnoho z nich vláda ohrozila, když povolila vymýtit miliony hektarů kvůli pěstování olejových palem. Od roku 1996 vznikly v Indonésii nové plantáže odpovídající plochou velikosti Maďarska. Když se tropický prales změnil na monokulturní porosty palmy, došlo k obrovské ztrátě biodivezity. Podle výpočtů odborníků se na vykácených plochách ztratilo 80 - 100 % druhů. "Každý rok zmizí v Indonésii lesní porosty velikosti Walesu, sice nejenom kvůli palmovému oleji, ale místo pro nové palmy je hlavním hnacím motorem kácení," říká Robin Webster, hlavní autor studie.

Dalším velkým problémem je nepříznivý dopad na místní obyvatele, kterým kácení znemožňuje živit se obvyklým způsobem a někdy je i vyhání z domovů. V Indonésii žije 216 milionů obyvatel a živobytí nejméně poloviny z nich je závislé na tropickém pralese. Další problémy pocházejí z nekontrolovaného používání pesticidů a tekutého odpadu, který vzniká při lisování. Vesničané si stěžují na znečištěnou vodu v okolí plantáží a na pokles stavu ryb. Pití a koupáni v takto znečištěné vodě mohou způsobit zdravotní problémy, zejména neplodnost a poškození plodu. Přátelé Země nejsou jediní, kdo se zabýval problémem palmového oleje. Investiční společnost ISIS vyzpovídala 24 ze 27 hlavních komerčních dovozců palmového oleje. Ti uvedli, že by ohrozili své obchody, kdyby přiznali odpovědnost za ničení životního prostředí spojené s pěstováním palem.

Podle článku Juliette Jowitové The Guardian 07. 03. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist