https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-vyzkumne-centrum-pro-boj-se-znecistenim-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Výzkumné centrum pro boj se znečištěním ovzduší

29.1.2004 11:23 | PRAHA/LEEDS (EcoMonitor)
Vláda Velké Británie odstartovala projekt výzkumného centra znečištění ovzduší. Jeho cílem je předcházet velkým problémům s ovzduším, jako byla tragédie z roku 1952, kdy na následky "Velkého smogu" v Londýně zemřelo během pěti dní 4000 lidí a dalších 8000 v následujících měsících.
 

Poplach vyvolalo měření ozónu a částic jemného prachu na londýnských ulicích v létě roku 2003, které dosahovalo hraničních hodnot, které ještě připouštějí evropské zdravotní limity. To vyvolalo potřebu založit novou výzkumnou instituci zabývající se právě znečištění ovzduší. Centrum bylo založeno v rámci univerzity v Leedsu a vláda do projektu investovala již 2,3 milionu liber.

Tým chemiků se bude zabývat rostoucím problémem se znečisťujícími látkami, především s pevnými částicemi, které nad městem reagují s jinými látkami a vytvářejí nové sloučeniny. Profesor Mike Piling, ředitel Institutu pro výzkum složení ovzduší, říká: "Potřebujeme kvalitní měření a studium všech složek této "chemické polévky", abychom dokázali předvídat co a kdy se stane a jaké důsledky takové jevy přinesou lidskému zdraví."

Institut bude finačně zajišťovat vládní Natural Environment Research Council a stane se součástí oficiálního systému včasného varování, který by měl včas upozornit na nebezpečí lokálního znečištění. Odborníci z celé země i zahraničí budou přispívat do výzkumu a budou mít možnost setkávat se v Leedsu. Vědecké pracoviště se bude zabývat i zkoumáním teorií a možných projevů klimatických změn.

Podle článku Martina Wainwrighta The Guardian 27. 01. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist