https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-zachranne-akce-osn-jsou-kvuli-zmenam-klimatu-castejsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Záchranné akce OSN jsou kvůli změnám klimatu častější

7.1.2008 08:18 | PRAHA/MEXICO CITY (Ecomonitor)
Úřad OSN pro koordinaci humanitární činnosti (OCHA), který pomáhá vládám na celém světě zvládat problémy při přírodních katastrofách, měl v loňském roce více práce než v letech předchozích. Nejčastěji zasahovaly týmy odborníků v Latinské Americe. Podle OSN mohou za častější záplavy a větrné bouře změny klimatu, píše deník Guardian.
 

Škody po hurikánu Andrew
Škody způsobené hurikánem.
Ilustrační foto: National Oceanic and Atmospheric Administration

Jen v Latinské Americe zasahovaly v roce 2007 týmy humanitární činnosti OSN na devíti místech, na celém světě pak na čtrnácti. Sedmdesát procent zásahů na celém světě se týkalo odstraňování následků povodní a hurikánů, což OCHA označil za "pravděpodobnou předzvěst klimatických změn," píše deník Guardian. A v zemích Latinské Ameriky budou dopady zřejmě velmi citelné.

Listopadové ničivé deště zaplavily na týdny vodou většinu státu Tabasco na severu Mexika, včetně velké části města Villahermosa. V říjnu způsobil tropický cyklon Noel bleskové záplavy v Dominikánské republice, v jejichž důsledku zahynuly desítky lidí. V září zasáhl Honduras hurikán Felix, který dosáhl stupně pět s rychlostí větru nad 249 km/h, před tím se přehnal také přes Jamajku a Belize. Téměř stejně silný cyklón Dean zasáhl tu samou oblast jen o měsíc dříve.

Jihoamerickou Uruguay zasáhly nejhorší povodně za posledních padesát let, zatímco v Bolívii byly na počátku roku 2007 vyplaveny stovky tisíc lidí a jejich úroda byla zničena. Zásah v této oblasti si vyžádal dvě samostatné mise OSN. Další pomoc týmů OSN potřebovalo Peru kvůli zemětřesení na pobřeží.

Velké přírodní katastrofy zasáhly i další území, kde ale Úřad OSN pro koordinaci humanitární činnosti nezasahoval, protože si jeho pomoc místní vláda nevyžádala. Hurikán Felix velmi silně zasáhl také Nikaraguu, ale týmy OSN mohly pomoci jen v sousedním Hondurasu. "Počet přírodních katastrof stoupá a tyto procesy jsou spojené s klimatickými změnami," řekla Guardianu tisková mluvčí úřadu OCHA Stephanie Bunkerová. Podle ní však není možné stoprocentně spojovat se změnami klimatu ani jeden z přírodních jevů. "Musí vzniknout více studií, abychom to mohli potvrdit," dodala Bunkerová.

V roce 2006 zasahoval úřad v Latinské Americe jen na dvou místech, v roce 2005 na pěti. Nejvyšší počet misí byl v roce 1998, když Střední Ameriku zasáhl hurikán Mitch a hurikán George se přehnal přes Karibik.

Podle článku Joa Tuckmana v The Guardian ze dne 27. 12. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist