https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-zelena-mesta-pomohou-klimatu-i-zdravi-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Zelená města pomohou klimatu i zdraví lidí

24.3.2009 08:45 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Změnit tok peněz do „zelených projektů,“ namísto současných investic do „šedé výstavby“ silnic nebo letišť, chtějí poradní organizace britské vlády. Investice prý ušetří miliardy liber a zlepší zdraví obyvatel, přinesou nové pracovní příležitosti a pomohou snížit emise skleníkových plynů, píše deník The Guardian.
 

Organizace Natural England a Commission for Architecture and the Built Environment (CABE) tvrdí, že městské oblasti mohou být přeměněny na zdravější, bohatší a mnohem příjemnější místa, když se na investice do zeleně přelije jen zlomek částky, která směřuje na budování dálnic nebo letišť. Podle jejich propočtu by se například za peníze, se kterými počítá rozpočet na výstavbu silnic na příštích pět let, dalo vybudovat tisíc parků. Investice do rozšíření dálnice M25 by zase stačila na vysazení 3,2 milionu stromů.

„Kvůli hrozbě klimatických změn musíme přeměnit naše města,“ řekla Guardianu Helen Phillipsová, ředitelka Natural England. „To znamená investice do zelených střech, miliony stromů v ulicích a mnohem více parků,“ dodala. Podle ní jsou investice do „šedé infrastruktury“ v řádu miliard liber, ale peněz do zeleně se investuje poskrovnu, napsal Guardian.

Studie CABE kritizuje místní správu s tím, že jen velmi málo měst bere hrozbu klimatických změn skutečně vážně. Podle CABE musí dojít k zásadní změně priorit, které povedou ke zlepšení městského prostředí a sníží úroveň znečištění, produkce odpadů a spotřeby energií a vody. Podle CABE by města měla nakoupit půdu, na které vybudují parky, městské lesy, větrné elektrárny nebo plochy pro solární panely. Navíc by mohly vzniknout veřejné zahrady nebo sady, které kromě ekologického přínosu budou také pozitivní pro život lidí a jejich pohodu.

Podle obou organizací se například snižuje výskyt astmatu u dětí o 25 % s každými dalšími 350 stromy na kilometr čtvereční v oblasti, kde žijí. Tisíc nových parků prý ročně zachytí 74 000 tun uhlíku. Nebo stromořadí podél městské ulice sníží v parném létě její teplotu o 5,5 stupně Celsia.

Podle informací britské vlády se za posledních patnáct let objem silniční dopravy zvýšil o 25 %. Místní radnice prý na výstavbu silnic a dálnic v současné době přislíbily o 4 miliardy liber více, než kolik se investuje do veřejné dopravy, napsal deník Guardian.

Podle článku Johna Vidala "Cultivate greener cities, government told" zveřejněného v deníku The Guardian 23. 03. 2009


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist